Első fokon a városi bíróság kimondta: épület 2009. október 5-i elfoglalásakor birtoksértés történt. A Pécsi Vízmű helyreállítási kérelmét az azóta eltelt időre hivatkozva viszont elutasította. Másodfokon, a Kaposvári Törvényszék helybenhagyta az elsőfokon hozott ítéletet, így jogerőre emelkedett a bíróság döntése.

Az ügy 2009. október elején indult, amikor Pécs felmondta a szolgáltatási szerződést, és átvette a városi vízközműveket, mivel az addigi vízszolgáltató Pécsi Vízművel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Ezért az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai a vízmű épületét ellenőrzés alá vonták, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltató.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda egyetért a kaposvári ítélettel, és úgy véli a döntés a Tettye Forrásháznak kedvez, hiszen a Kaposvári Törvényszék is megerősítette: a Tettye jogszerűen és törvényesen tartózkodik a Pécsi Vízmű Zrt. egykori székházában.  

A Tettye működésével nemcsak Pécs, hanem idővel a baranyai megyeszékhely környéki kisebb városok, községek is kikerültek a Pécsi Vízmű szerződött partnereinek köréből. A Tettye jelenleg Pécs mellett 15 településen szolgáltat.

Címkék: vízmű, jogerős, mohács, pécs, kék hírek, kaposvár