A vártüzet a lánglovak délután fél ötre oltották el. Az egyik szlovák internetes újság tudósítója szerint hatalmas lángokkal égett az épület. Nem csak a tetőszerkezet, hanem a vár udvarában levő kápolna is a tűz martalékává vált. Egyedül az északi bástyán maradt meg a tetőszerkezet.

A lángok eloltásához a rozsnyói, dobsinai, szepsi és kassai tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik a hadseregtől is segítséget kértek. A tüzet viszont mégis sikerült eloltani a szlovák honvédség megérkezéséig.

krasznahorka

(Fotó: parameter)

15 órakor a krasznahorkai önkormányzat rendkívüli állapotot hirdetett a község területén. Felszólították az embereket az értékeik mentésére.

A feltételezés szerint valószínűleg a várdomb aljában gyulladt fel valamilyen módon a száraz fű. A lángok a várfalakhoz érve felcsaptak a várfoki tetőre és onnét kapott lángra az egész tetőszerkezet.

Az oltásban egy tűzoltó könnyebben megsérült, a civil lakosságnak azonban nem esett bántódása.

A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben Bebekek szerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. 1920-ig, a trianoni békeszerződésig Gömör és Kis-Hont vármegyéhez tartozott.

(parameter)

Címkék: krasznahorka, beomlott, vár, avar, tűz, kék hírek