A Sió-csatornán un. gereblyéző módszerrel igyekeztek kiemelni a halakat. Ez állatkínzásnak minősül, mert a hármas horgok feltépik a halak testét, és elpuszítják azokat. Csukára mentek a pecások. Az egyik a partról, a másik a vízben állva próbálkozott.

rapsic


Civil ruhás rendőrök érkeztek a helyszínre. A rapsicok nem fogtak gyanút, nyugodtan tartották tovább a horgászbotot. A rendőrök mintegy 20 percig figyelték őket, videófelvételeket és fényképeket is készítettek róluk. A fotókon megörökítették, amint az egyik férfi fogott egy halat, majd a töltés tetején lévő nádasba rejtette.

rapsic


A nyomozók megvárták, amíg kijött a partra, és amikor már elegendő bizonyíték volt ellene, elfogták a bűntársával együtt. Az orvhorgászok tagadtak volna, de a nádasból előkerült egy zsák, benne a zsákmányukkal: három csukával és két ponttyal. A rendőrök megmutatták a gyanúsítottaknak a felvételeiket, ezután az elkövetők  beismerő vallomást tettek.

rapsic


A halakat a rendőrök átadták a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek. A  Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya állatkínzás miatt indított büntetőeljárást a két férfi ellen, akik horgászengedéllyel sem rendelkeztek, ráadásul a csukára jelenleg (február 15 – március 31. között) fogási tilalom van érvényben. Mindezek miatt a büntetőeljárás mellett halvédelmi bírság kiszabására is számíthat az 51 éves és a 28 éves ádándi férfi.

to

Fotó: SMRFK

Címkék: csuka, Sió-csatorna, orvhalász, ponty, Siófok, kék hírek