A Gárdonyi Rendőrkapitányság nyomozói tavaly tavasszal egy velencei férfi bejelentése alapján csalás miatt kezdtek el nyomozni ismeretlen elkövetőkkel szemben. Egy telefonkönyv nyomtatott és internetes megjelenéséről szóló előfizetői szerződést, valamint annak éves 29 375 Ft-os díját számlázta ki egy létező cég a sértettnek úgy, hogy nem volt mögötte szolgáltatás.

Időközben kiderült, hogy egymással párhuzamosan több bejegyzett kft. is hasonló profil álcázásával csal ki emberektől különböző összegeket, mely cégek ugyanazon személyekhez – mégpedig egy családhoz – köthetők.

Az eddigi nyomozati adatok szerint a kicsalt összegek csaknem 40 millió forintot tesznek ki, míg a sértettek száma közelít az ezerhez. A társaság az ország egész területére küldött ki ilyen leveleket és számlákat.

Az egyik kft. eddigi információk szerint több mint nyolcvanezer magyarországi cégtulajdonoshoz küldte ki postai úton a magyartelefonkönyv nyomtatott és internetes megjelölésésről szóló előfizetői szerződést, valamint a 29 375 Ft-ról számlát. A megkeresettek közül pedig több, mint nyolcszáz, be is fizette az összeget. Így a társaság számlájára csaknem 25 millió Ft folyt be. Ezzel párhuzamosan egy másik díjbekérő is kiment a sértettek irányába, ami már egy másik cég nevében ajánlotta a fenti szolgáltatásokat. Ennek bankszámla számára több, mint 15 millió Ft folyt be.

A csalások értelmi szerzője egy 42 éves balatonszárszói férfi volt. Ő volt az, aki a cégek bankszámlájára utalt összegeket, közel 40 millió Ft-ot minden esetben automatákon keresztül vette fel. A férfit február 28-án tartóztatták le az Alba Akció Alosztályának munkatársai. A gyanúsított csak harmadik felszólításra nyitott ajtót, ekkor kattant kezén a bilincs. Bűntetett előélete miatt előzetes letartóztatásba került, azonban részletes beismerő vallomása után a bíróság házi őrizetbe helyezte.

elkövető telefonos csaló balatonszárszói férfi

A nyomozók még decemberben elfogták azt a 32 éves katymári férfit, akinek nevén összesen nyolc olyan cég szerepelt, melyek nagy valószínűséggel a fentiekben taglalt módon felépített csalásokra lettek létrehozva. Mint azt gyanúsított kihallgatása során elmondta, ő tevőlegesen nem vett részt a kft-k ügyeinek intézésében, csak nevét adta hozzájuk, ugyanúgy, ahogy az egyik cég vonatkozásában az élettársa is, aki egyelőre tanúként szerepel az ügyben.

A rendőrök ugyanúgy év végén fogták el azt a 35 éves szigethalmi férfit is, akitől a fiatalabb férfi az egyik céget átvette. A nyomozók feltételezése szerint a csalások elkövetésénél ő háttérből irányította a szálakat. Büntetett előéletű, és jelenleg is több büntetőeljárás van ellene folyamatban. Gyanúsított kihallgatása során először tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, majd később részbeni beismerő vallomást tett.  

Várják azoknak a jelentkezését az ország bármely területén és ez idáig még ezzel kapcsolatban nem tettek feljelentést egyik hatóságnál sem. A Gárdonyi Rendőrkapitányság telefonszáma: 06-22/355-003. Ezen kívül bejelentés tehető a 107-es és a 112-es segélyhívók bármelyikén is.

(police.hu)

Nézze meg korábbi cikkünket a témában!

Címkék: balatonszárszói férfi, 40 milliós, telefonkönyv, cégek, csalás, kék hírek