Az ügyet hétfőn tárgyalták a másodfokú bíróságon. A vád szerint a Nyár utcában akartak felrobbantani egy házat. A lakatlan épület egy siófoki rendőré. Őt beszélte rá egy biztosítási ügynök a csalásra. 21 millió forintra biztosították a házat. Egy harmadik férfit rávettek, hogy menjen oda: játssza el a gázszerelőt, és lazítsa meg a gázvezeték csavarjait. A vád szerint 1 milliót ígértek neki ezért. A férfi meg is tette, de a robbanás elmaradt, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei megtudták a történteket. Az álgázszerelőt bilincsben hozták a tárgyalásra. Azt mondta: a felbujtó megfenyegette és zsarolta a korábbi tartozásai miatt. A felbujtással vádolt biztosítási szakember azt mondja, hogy ártatlan. Pszichés betegsége miatt alkalmatlan arra, hogy bárkit fenyegessen, állította. A férfi arra utalt, hogy az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda kreálta ellenük.

A rendőr ügyvédje szerint az első fokú bíróság tévesen ítélte el több éves börtönbüntetésre a vádlottakat, mert nem áll rendelkezésre olyan szakvélemény, ami alapján a közveszélyokozás fennáll, ugyanis nem lehetett megállapítani, hogy mekkora lett volna a robbanás hatósugara. A rendőr azt mondta, hogy nem voltak anyagi problémái, így nem igaz, hogy ez lett volna a bűncselekmény indoka. Ha pedig mégis- feltéve, de nem megengedve- ilyen bűncselekményt hajtana végre, akkor ahhoz nem kellene egy harmadik társ, maga is meg tudta volna lazítani a csavarokat, tette hozzá.

Másodfokon a Kaposvári Törvényszéken enyhítette a Kaposvári Városi Bíróság első fokú ítéletét. Közveszélyokozás kísérletéért az álgázszerelőt másfél év, a rendőrt 2 év, a biztosítási szakembert 1 év 10 hónap börtönre ítélték jogerősen. Az enyhítés oka a bűncselekmény óta eltelt hosszabb idő volt. Az első fokú bizonyítási eljárás pontos volt: nem csak a "gázszerelő", hanem a rendőr, Eon-os szakemberek vallomásain alapul, jelentette ki a tanácsvezető bíró.      

Címkék: közveszély, Nyár utca, robbanás, gáz, ház, kék hírek