A korábbi vádirat szerint engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket a kifejezetten erre a célra alapított IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. kaposvári klinikáján. 2007 augusztusa és 2009 februárja között legkevesebb 26, többnyire gyógyíthatatlan betegségben szenvedő embernél végezték el a beavatkozást. A terápiás kezelések mellett fiatalító kezelésnek nevezett őssejtbeültetést is végeztek. Egy-egy kezelés ötmillió forintba került. A cég négy dunántúli városi kórházzal kötött szerződést a kezelésekhez szükséges őssejtek beszerzésére. Az IRM Zrt.-nek a vádirat szerint csak az őssejtek levételére és tárolására volt engedélye, terápiás célra nem használhatták volna fel a sejteket.

Az ügyészség szerint a vádlottak azt a látszatot keltették, hogy az általuk végzett beavatkozás az egyetlen terápiás módszer a betegek gyógyulására, vagy állapotuk javulására. Elhallgatták ugyanakkor azt a tényt, hogy a pozitív eredményt semmilyen módon nem tudják garantálni, azt az orvostudomány mai állása szerint még valószínűsíteni sem lehet.

A II.-III. kerületi ügyészség most üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a magánklinika tulajdonosai és alkalmazottai ellen.

Összesen kilenc embert állítanak bíróság elé. A vádlottak között van Pákh Imre műgyűjtő, Fásy Ádám zenész, valamint egy ukrán orvosprofesszor és egy szintén ukrán biológus.

Az ügyészség valamennyi vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól.


Az MTV Ma reggel című műsorában Ihász Sándor fővárosi főügyész a vád új minősítéséről szólva azt mondta:  „Ez abban valósul meg a vádirat szerint, hogy egyrészt eltitkolták mind a páciensek, mind a hozzátartozóik előtt, hogy nekik erre a beavatkozásra nincsen engedélyük, a másik pedig, hogy a kockázatok, ill. a mellékhatások tekintetében nem adtak teljeskörű tájékoztatást . Ráadásul a tudomány jelenlegi állása szerint nem bizonyított, hogy egyáltalán hasznos ez a beavatkozás.”

Seffer Istvánt sikerült ugyan a Kapospontnak elérnie, de nem nyilatkozott. Mindössze annyit mondott: a nyomozás július végén lezárult, azóta sem kapott hivatalos értesítést. Arról sem tájékoztatták, hogy csalásra változtatták a vád jogi minősítését. A sebész hozzá tette: amíg nem kap hivatalos dokumentumot, nem nyilatkozik, mert nem kíván részt venni nyilatkozatháborúban.

Forrás: hirado.hu

Címkék: 9 ember, őssejt-botrány, Seffer, őssejt, bíróság, kék hírek