Wolf Gyula védője, Fenyvesi Csaba az MTI-nek kedden azt mondta: bizonylati rend megsértése, hűtlen kezelés, adócsalás és egyebek mellett jogosulatlanul felvett állami támogatás is szerepel a gyanúsítások listáján.  Mindezekkel a nyomozóhatóság szerint az egyházmegye volt vagyonkezelője ötvenmillió forintnál több kárt és vagyoni hátrányt okozhatott.

A nyomozóknak 60-70 oldalalas igazságügyi könyvszakértői vélemény is a rendelkezésükre áll. Fenyvesi Csaba hangsúlyozta, hogy a magát ártatlannak valló, a hatóságokkal együttműködő és továbbra is szabadlábon védekező ügyfelét nem gyanúsítják szexuális bűncselekményekkel, a gazdasági jellegűek elkövetését pedig cáfolni tudják és fogják. Hozzátette: az eljárás valószínűleg hosszadalmas lesz, és további szakértői vizsgálatokra is sor kerülhet.

A nyomozást tavaly október végén rendelte el az ügyészség, miután egy feljelentő bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozta összefüggésbe Mayer Mihály volt pécsi püspököt, valamint Wolf Gyulát.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a püspökséggel ápolt jó kapcsolatára hivatkozva kérte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy ne kelljen lefolytatniuk az eljárást, a nyomozást ügyészségi felügyelet mellett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság végzi.

A somogyi rendőrség kedden arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő nyomozásról van szó, nem adott tájékoztatást, az ügyészség pedig annyit erősített meg, hogy egy személyt gyanúsítottként hallgattak ki.

Mayer Mihály idén januárban lemondott az egyházmegye vezetéséről. A püspökséget az új vezető, Udvardy György beiktatásáig irányító Veres András apostoli kormányzó a hívekhez intézett februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét".

Mayer Mihály egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, szerinte az ügyben médiaháború, "médialincselés" folyik.

Címkék: Mayer, katolikus, egyház, Pécs, Kaposvár, kék hírek