Jelentős értékre elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség két kaposvári férfi és egy fiatalkorú lány ellen. Az egyik, 32 éves fiatalember és a 18 éves lány szerelmespár voltak. Tavaly áprilisban elhatározták, hogy kirabolnak egy 100 éves asszonyt, akit a lány édesanyja gondozott, öröklési szerződést kötöttek vele öt évvel ezelőtt. A fiatal lány és a szerelme kitervelték, hogy bejutnak az idős nő lakásába, és megszerzik pénzét, ékszereit. A pár az ötlettel megkereste egy barátjukat. Telefonon a Domus parkolójába hívták. Azzal álltak elő, hogy a barát hatoljon be a lakásba, cserébe a lopott értékek 30%-át ígérték. A 25 éves férfi elfogadta az ajánlatot.

A lány a gondozónő édesanyjától elvitte a 100 éves asszony lakáskulcsait és lemásoltatta. A vádlottak este 10 óra után a Bajcsy-Zsilinszky utcai társasházhoz mentek, autójukkal leparkoltak a közelben. A lány az utcasarkon figyelt. A másolt kulccsal a barát bement a lakásba. Felkapcsolta a villanyt, majd értékek után kutatott. 1 millió 100 ezer forintot, 1100 eurót és ékszereket vett magához. A zajra felébredt az idős nő, a rabló ekkor a fejét 5-6 alkalommal megütötte, eltörte az állkapcsát. Ezután a zsákmánnyal távozott. Az ajtót bezárta a másolt kulccsal, majd egy magával hozott ládabontó rúddal felfeszítette a zárat, hogy a kulcs használatát leplezze. A ládabontó rudat egy nappal korábban vették a Tescóban.

100 éves néni bántalmazói

Az idős asszony arccsonttörést szenvedett. Egy hónap múlva meghalt a kaposvári kórházban. Az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint a bántalmazástól szerzett sérülése és a halál oka között nincs összefüggés. A rablók összesen 2 millió 100 ezer forint érteket vittek el. Köztük egy 270 ezer forintot és egy 150 ezer forintot érő zsebórát, fülbevalót, medált, aranyláncot, gyűrűket. Az ékszerek egy részét egy belvárosi zálogházba adták be, a többit a kaposvári hipermarket ékszerüzletében eladták 56 ezer forintért. Az eurót egy pénzbeváltóban forintra váltották.

A csütörtöki másodfokú tárgyaláson jogerősen elítélték a vádlottakat a Somogy Megyei Bíróságon. A lány felbujtóként 3 év börtönt kapott, vagyis az első fokú ítéletet 3 év 6 hónapról leszállították. A másodrendű vádlottat, az a fiatalembert, aki a lakásba behatolt, rablásért és testi sértésért 9 év fegyházbüntetésre ítélték. A harmadrendű vádlottat, a lány egykori szerelmét 2 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtották. A lány az utolsó szó jogán elsírta magát. Azt mondta, hogy azóta a kecskeméti fiatalkorúak börtönében felnőtté vált, és nagyon megbánta a tettét. Nem tudta, hogy brutális rablás részese lesz, ha visszaforgathatná az idő kerékét, megtenné, hogy megállítsa az eseményeket. A börtönben tanulok, igyekszem dicséreteket szerezni, fejezte be. A gondozónő egyébként eltartási szerződést kötött a 100 éves asszonnyal, és a halála után ő örökölt. A saját lányától azonban polgári peres uton követeli az elrabolt ékszereket.  





Címkék: gondozó, 100 éves, szerelem, asszony, kaposvári, kék hírek