Tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat emelt a fiatal nő ellen a Somogy Megyei Főügyészség. A vádlott élettársi kapcsolatából tavaly márciusában született gyermeke, akivel a szülei szenyéri családi házában élt. Az anya a gyermeke ellátása és nevelése miatt rendszeresen összetűzésbe került szüleivel, ezért egyre zárkózottabb, visszahúzódóbb lett. Feszült idegállapota és dührohamai miatt pszichiátriai kezelésben is részesült, azonban az életét továbbra is kilátástalannak érezte. Idén április 7-én a délutáni órákban elhatározta, hogy a 13 hónapos kisfiát megöli, majd öngyilkos lesz. 4 Algopyrin, 40 Frontin, 28 Floxet és 10 Seduxen tablettát diódarálóval ledarált, majd az összetört gyógyszerkeveréket langyos, tápszeres tejbe keverte, megcukrozta és este 19 óra körüli időben a gyereket megkísérelte megitatni vele. Néhány korty után nem akart inni, azonban az anya további néhány kortyot belediktált.

Ezután a vádlott lefektette a kiságyába a gyereket, és várta a gyógyszerek hatását. A fiú elaludt, ekkor az anya a kiságyából a saját ágyába tette azzal a céllal, hogy a saját ereit felvágja, hogy együtt haljanak meg. Ezért egy konyhakéssel megkísérelte jobb kezén az ereket felvágni, azonban csak hámsérüléseket okozott. Másnap reggel a kisfiút felébresztették a nagyszülei, akik észlelték, hogy a gyerek túl nyugodt, elesett, nem tudja magát megtartani, nem tud ülni. Egyensúlyzavarai és aluszékonysága miatt a marcali kórházba szállították. A kórházban az anya előreszaladt, és az ott lévő nővérnek egy kézzel írt cetlit adott át, amelyen az szerepelt, hogy milyen gyógyszereket adott be a gyermekének, majd a helyszínről elmenekült. A kisfiún kórházban gyomormosást végeztek, az anya által beadott gyógyszerek miatt enyhe nyugtatószer mérgezés alakult ki nála. Ha elfogyasztja a teljes mennyiségű folyadékot, életveszélyes vagy halálos mérgezés is bekövetkezhetett volna.

A pénteki tárgyaláson tanúként hallgatták ki az anya marcali pszichológusát, aki kezelte. A pszichológus elmondta, hogy a fiatal nő sokszor volt rossz állapotban, állandó öngyilkossági gondolatok foglalkoztatták, bűntudata volt, önmagát rendkívül negatívnak, rossznak, jelentéktelennek tartotta. A szüleitől kevés támaszt és toleranciát kapott, gyakran kritizálták bántóan.

Az ügyvéd kérdésére az anya elmondta, hogy jelenleg a kaposvári kórház pszichiátriáján a zárt osztályon kezelik, mert újabb öngyilkosságot követett el. A gyereket hivatalosan is a nagyszülőknél helyezte el a bíróság. A kisfiú közben agyvérzést kapott, nem lát és mozgásképtelen lett. Szakértők szerint az agyvérzésnek, és a korábban az anya által beadott gyógyszereknek nincs közük egymáshoz.  Az anya újabb öngyilkosságát azzal magyarázta, hogy bűntudata volt, a munkája miatt- néhány hétig egy zalaegerszegi gyárban helyezkedett el- rendszertelenül szedte a gyógyszereit, és kikészítette a munkarend. Az utolsó szó jogán azt mondta, hogy már jobban van, nem akar ártani a gyereknek, megbánta a tettét.

cumi méreg


Ezután a perbeszédek következtek. Az ügyész szerint a a vádlott egy nehéz élethelyzetben a legrosszabb döntést hozta. Bár a pszichikai betegségei súlyosan korlátozták abban, hogy felismerje tette következményeit, tudatosan cselekedett, búcsúlevelekben végrendelkezett, megcukrozta a gyógyszeres tápszert, hogy be tudja adni a gyereknek. nem az anyán múlt, hogy nem történt tragédia. A számos enyhítő körülmény mellett is fegyházbüntetést kért a vádlottra.

Az ügyvéd beszédében kiemelte: az anya nem tett meg mindent, hogy bekövetkezzen a gyilkosság. Ugyan készített több nyugtatós tápszert is, de mindet nem adta be a fiának. A terápiás mennyiséget alig haladta meg a nyugtatók hatása, kiürült volna a szervezetből, a szakértők is csak feltételezik, hogy teljes mennyiség esetén életveszély is kialakulhatott volna. Alkalmatlan eszköz ez a gyilkosságra, csak enyhe mérgezési tüneteket okozhatott, hangsúlyozta a védő. A vádlott büntetésének korlátlan enyhítését kérte erre, és a nő pszichés állapotára, súlyos személyiségzavarára való tekintettel is.

A bíró 2 év börtönbüntetésre ítélte 5 évre felfüggesztve az anyát. Indoklásában azt mondta: nehéz elhatárolni, de nem életveszélyt okozó testi sértés, hanem emberölési kísérlet történt, az anya ölési szándékát a racionálisan megfogalmazott búcsúlevelei igazolják. A bíró osztotta az ügyvéd álláspontját, hogy alkalmatlan eszközzel próbált meg emberölést elkövetni a vádlott, mert nem került elég gyógyszer a gyerek szervezetébe, de a nagyobb mennyiséget előkészítette, de nem adta be neki. De nem az anya szándékán, hanem a véletlenen és a szerencsén múlt, hogy nem történt nagyobb baj. Az alkalmatlan eszközre és a vádlott kóros és beszűkült tudatállapotára való tekintettel a bíró korlátlanul enyhítette az ítéletet, ami akár 10-től 20 évig terjedő börtön is lehetett volna. A nő szülői felügyeleti jogát megszüntették.

Nézze meg videónkat!

 

 

Nézze meg erről készült régebbi videónkat:

 

Olvassa el régebbi anyagainkat:

A pszichiáter szerint beszámíthatatlan az a szenyéri nő, aki meg akarta mérgezni gyermekét

Gyógyszerrel akarta megmérgezni kisgyermekét az anya

Címkék: daráló, nyugtató, Szenyér, gyógyszer, anya, kék hírek