Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 37 ember ellen a kaposvári ügyészség. az elsőrendű vádlott hitelközvetítéssel foglalkozott. 2000-től bankszámlája volt a Nagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet sértett kaposvári fiókjánál.
A pénzintézetnél rendszeresen megjelent, intézte a banki ügyeit, megismerte a kirendeltségen dolgozó banki alkalmazottakat. A munkája során hitelintézetek számára szerzett ügyfeleket, akik kölcsönöket vettek fel. Tudta, hogy a hitelügyintézés menete hogyan zajlik, milyen okiratokra van szükség egy hitelkérelem elbírálásához. többször megfordult Nemesvid és Nemesdéd településeken, ahol a falusaik közül felkutatta azokat, akik hajlandóak voltak személyi kölcsönt felvenni. Sok ügyfele az ismerősök, rokonok körében egymásnak ajánlotta azt a lehetőséget, hogy a vádlott kedvező feltételekkel tud hitelt intézni. 2009. januárja és márciusa között a sértett kaposvári bankfióknál 39 személyi kölcsön felvételének lebonyolításában vett részt. A hitelkérelmekhez szükséges dokumentumokat, mind az adósok, mind a kezesek kapcsán előzetesen beszerezte, azokat átadta a hitelintézet ügyintézőinek.
pénz
Autóval hozta-vitte az ügyfeleket, a kezeseket a takarékszövetkezethez Valamennyi kölcsönkérelem elbírálásakor, illetve az kölcsönök kifizetésének időpontjában jelen volt, a felvett pénzekből különböző összegben részesült. Az I. r. vádlott, valamint a kölcsönt felvevő vádlott-társai tisztában voltak azzal, hogy a hitelkérelemhez mellékelt iratok valótlanok, mivel a csatolt bankszámlával a kölcsönt felvevő vádlottak nem rendelkeztek. A csatolt munkáltatói igazolások hamisak, azokat nem a kibocsátóként feltüntetett gazdasági társaságok állították ki, hanem a nyomozás során ismeretlenül maradt személy készítette. A kölcsönt felvevő vádlottaknak megfelelő vagyona, jövedelme, vagyis a törlesztő részletek megfizetésének reális lehetősége nem volt. A vádlottak szándéka az volt, hogy jogtalan haszonszerzési céllal a hitelintézet képviselőjét megtévesszék. A takarékszövetkezetnek 37 millió forintos kárt okoztak, amelyből csak félmillió forintot fizettek vissza. 



Címkék: takarékzövetkezet, közvetítő, hitel, Nagybajom, csaló, kék hírek