Azt tanácsolták: kérjék el a számlálóbiztosok igazolványát, és ingyenes telefonszámon is leellenőrizhetik őket.

Az előadáson elhangzott:  a bűnözők ebben az időszakban sem pihennek, kihasználhatják a lehetőséget, hogy pénzhez, értékhez jussanak. Elsődlegesen az állapotuk, valamint idős koruk miatt kiszolgáltatott embereket céloznak meg módszerükkel, amelynek legfőbb jellemzője lehet például, hogy számlálóbiztosnak kiadva magukat kihasználják az emberek jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát és figyelmüket elterelve otthonaikba könnyű szerrel bejutva tőlük különböző értékeket (pl.: ékszereket, készpénzt, stb.) tulajdoníthatnak el.

Magyarország területén 2011. szeptember 27. és 30. közötti időben, mintegy 40 000 számlálóbiztos minden egyes lakott épületbe (lakás, családi ház) eljuttat egy-egy úgynevezett adatfelvételi csomagot. Ezen szerepel az összeíró személy neve, azonosítója és telefonszáma.

A számlálóbiztosok személyét a Központi Statisztikai Hivatal
06-80-200-014, 06-80-200-224 ingyenesen hívható, zöld számain ellenőrizhetik le!


Számlálóbiztos-igazolvány


A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása.


A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes .

2011. október 1. és 31. közötti időben a számlálóbiztosok felkeresik a lakásokat az összeírás, valamint a papír alapú önkitöltős kérdőívek begyűjtése miatt. Az egyedülálló, és/vagy idős embereknek javasoljuk, hogy kérjék a szomszédok segítségét a számlálóbiztos érkezésekor, ha maguk nem tudnak teljesen megbizonyosodni arról, vajon tényleg az illetékes személy érkezett –e meg.

A népszámlálás során a személyes okirataikat a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően, okmányaikkal tudják magukat igazolni.

Kérjük a lakosságot, hogy amennyiben bármely okból kétségük merülne fel, értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112-es számon, vagy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot a 06/82- 502-700 telefonszámon!

Időskorúak hívják bátran a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ingyenesen hívható idősvonalát a 06/80-200-676-os számon!


Címkék: számlálóbiztos, siketek, KSH, nyugdíjasok, rendőrség, Somogy, kék hírek