Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítő főnöke a honvedelem.hu hasábjain elmondta, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2147 bejelentést kaptak robbanószerkezetekről.

A napokban Kaposvárra is hívták a tűzszerészeket. A városi vízmű területén ugyanis földmunkák közben egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr egy igazi „ritkaságot” fedezett fel. Egy 100 milliméteres, bolgár, vagy olasz gyártmányú tüzérségi gránátot talált. A robbanószerkezetet a központi gyűjtőbe szállították.

akna

/a kép illusztráció/

Tarcalon az Árpád utcában található óvoda udvarán, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy a földből egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

tűzszerész

Kesznyéten településen is akadt dolguk a napokban Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Hernád folyóból kivezető csatornán lévő vízerőmű zsilipjénél – az alacsony vízállás miatt – egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot, valamint 51 darab gyalogsági lőszert találtak. A közelben kijelölt helyen mindet megsemmisítették.

Velencéről is érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy a 7-es számú főút és a Pusztaszabolcsi út kereszteződésében, a vasúti aluljáró építése közben került elő a földből egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú rombolóbomba. A robbanószerkezetet a helyszínen a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr vizsgálta meg, s megállapították, hogy nem tartalmaz gyújtószerkezetet. A veszélytelen bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.



Forrás: honvedelem.hu


Címkék: vízmű, robbanószerkezet, alakulat, tűzszerész, Kaposvár, kék hírek