A férfi és családja pedig allergiás lett. Velük szemben óvodások is szívják a pollent. Az üggyel kapcsolatban megkerestük mi is az önkormányzatot. Nem nyilatkoztak.

Mintha elvetették volna a parlagfüvet Kakrik Ferenc szomszédságában. A férfi azt mondja, öt éve nem kaszálják a kétméteres gaztengert a telken. Autóján is vastagon áll a pollen. Szerinte a közeli óvodásoknak sem tesz jót, hogy egész nap ezt szívják.

Vadkender


A nagyberki férfi két éve hiába kéri az önkormányzatot, hogy tegyen valamit. Néhány napja az utcán lekaszálták a gazt, de a telken belül nem változott semmi. Hivatalos levelet is írt az önkormányzatnak, de nem kapott választ.

Kakrik Ferenc a KaposPontnak elmondta: a fia kisgyerek kora óta porérzékeny, nem csak a háziporra, hanem a virágporokra is allergiás. Ferenc magán is észrevette, hogy köhög és estére begyullad a szeme. a a tulajdonos nem tisztítja meg, vagy az önkormányzat nem kaszálja le a területet, nem tudnak mit tenni.

Vadkender


Egy felmérés szerint Somogyban minden második háznál található parlagfű. A növényvédelmi szakember azt mondja, a szokatlanul meleg ősz is kedvez a gyomnak. Kitolja a virágzást, nincsenek csapadékos idők, amelyek a sporulációt fékeznék. A meleg növeli a parlagfűkoncentrációt. Az egész addig fog tartani, amíg a fagyok be nem jönnek - tájékoztatott a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.

A kormányhivatal idén 98 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet talált, a szakember szerint több mint 20 ezer hektár lehet fertőzött. Az elhanyagolt telkeken a jegyző elrendelheti a kényszerkaszálást a költségeket pedig a tulajdonosra háríthatják. Itt Nagyberkiben azonban ez nem történt meg.

Megkerestük az önkormányzatot is. A polgármester házon kívül tartózkodott, a jegyző nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Vadkender

Címkék: kényszerkaszálás, írtás, parlagfű, büntetés, ellenőrzés, kék hírek