A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági rendezvénycsoportjának közös szervezésében, az egyik kaposvári hipermarket parkolójában 2011. szeptember 20-25 között rendezik meg a roadshowt. A rendezvényen a diákok a gyalogos, kerékpáros közlekedés szabályaira, fizikai törvényszerűségeire vonatkozó filmvetítéssel egybekötött hasznos ismeretet szerezhetnek. Ez segít nekik, hogy biztonságosan vegyenek részt a közúti közlekedésben. Az előadás után gyakorlati programok következnek. A „Ki a mester két keréken?” elnevezésű program keretében a helyszínen kialakított kerékpáros ügyességi tanpályán sajátíthatják el, illetve gyakorolhatják a kerékpározás vezetéstechnikai elemeit (egyensúlytartás, kormányzás, megfelelő sebesség megválasztása, kanyarodás, illetve a kerékpár biztos kezelését teszi lehetővé).

A „Fékezd magad” elnevezésű közlekedésbiztonsági bemutató során a tanuló egy speciálisan kialakított járműben a vezető melletti ülésen foglal helyet, majd egy adott jelre a tanuló fékezi le a felnőtt által vezetett gépkocsit, melynek célja, hogy a gyermek átélje azt a jelenséget, milyen veszéllyel jár, ha féktávolságon belül a közlekedő jármű elé lép.

A láthatósági mellény, illetve a passzív biztonsági eszközök használatára is kitérnek, melynek szemléltetése biztonsági öv szimulátorral történik. A fiatalok kipróbálhatják az illuminált, bódult állapotot is, egy "részeg szemüveg" igénybevételével. Ez jól tükrözi a megváltozó és növekvő reakcióidőt, a virtuális torzulásokat, a mélység és a távolság megbecsülésének változását,
továbbá a periférikus látás csökkenését.

A programban előzetes jelentkezés alapján iskolai csoportok is részt vesznek 2011. szeptember 21-22-23-án 08:30 óra és 11:00 óra között. Az eseménnyel kapcsoltos kérdésekben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata áll az érdeklődők rendelkezésére: sajtosomogymrfk(kukac)somogy.police.hu e-mail címen, valamint a 0630/620-5042-es telefonszámon.

Forrás: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Címkék: roadshow, parkoló, program, rendőrség, Kaposvár, kék hírek