Fokozott ellenőrzésekre készülnek a vízirendőrökkel és a polgárőrként ténykedő halőrökkel együttműködve. Füstös Gábor, a halgazdálkodási cég igazgatója szerint szerint a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fordítanak a balatoni orvhorgászat és orvhalászat visszaszorítására. A napokban tizenkét halőr és hat társadalmi segítő vett részt egy összehangolt akcióban öt motorcsónakkal és öt gépkocsival. 260 horgászt ellenőriztek. Öt szabályszegő akadt fenn a hálójukon. Négy horgász engedély nélkül, egy pedig az engedélyezett kettő helyett három felszereléssel horgászott. Az akció eredményeként találtak meg és szedtek fel egy a Balatonon orvhalászeszköznek számító, 200 darabos sorhorgot is.

orvhalász

/a kép illusztráció/

Az orvhalász teljes egészében lezárta a 30 méter hosszú hálójával a Nyugati Övcsatorna balatonújlaki szakaszát. Amikor meglátta a hatóság embereit, a rapsic a hálót és a zsákmányát az árokba dobva kerékpárral próbált meg elmenekülni, de elfogták. Négy pontyot, négy balint egy amurt zsákmányolt.

orvhalász

/a kép illusztráció/

A környékbeli férfi ellen a siófoki rendőrkapitányság indított büntetőeljárást. A halgazdálkodási vállalat szakemberei szerint egyre többen vannak, akik állított hálókkal, un. pottyantókkal illegálisan próbálkoznak a tavon. Az orvhalászok figyelik a halőrök mozgását, és helyzeti előnyben vannak: GPS-t használva leteszik a hálókat a vízfelület alá, megjelölik a helyet a GPS-el, később pedig visszatérnek. A halőrök így nem találják meg járőrözés közben a helyet, ezért egyre nehezebb a küzdelem az orvhalászok ellen.  

Címkék: Balatonújlak, háló, orvhalász, horgász, csatorna, kék hírek