Hat embert ölt meg a mustgáz az elmúlt években Somogyban, és legalább kétszer ennyien voltak életveszélyben. A mustgázmérgezések veszélyeire figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

A szüretet követő borkészítés egyik fontos mozzanata a must feldolgozása, ami gondos körültekintés hiányában akár halálos balesetek forrása is lehet. A mustgáz okozta szerencsétlenségek
leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza. A rendőrség szerint ugyanis sokan nem veszik komolyan a színtelen, szagtalan gáz okozta veszélyt.

Szakértők szerint 100 liter, 18 fokos mustból 9 kilogramm gáz termelődik.

mustgáz


A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság területén a dél-balatoni a legjelentősebb bortermelő vidék, ám számtalan hobbi-borász is tevékenykedik Somogyban, és megy le nap mint nap a pincéjébe, különösen a szüretet követő időszakban. A gazdák tisztában vannak a hordóból áramló veszéllyel, a kevésbé jártas bortermelők óvatlansága azonban okozhat tragédiát.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a bortermelők figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! A mustgáz terjedése során olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. A tapasztalatok szerint a tragikusan végződő balesetek szinte kizárólag kis borpincékben fordulnak elő.

A mustgáz jelenléte nem érzékelhető, mivel sajátosságából adódóan szagtalan. A szakemberek és a rendőrség munkatársai óvatosságra intenek mindenkit, a tragédiák megelőzésére a hagyományos módszert javasolják: a pincébe magunk előtt derékmagasságban tartott és botra erősített gyertyával tanácsos lemenni. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A megfelelő szellőzés kialakításával, vagy a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Aki mustgáz mérgezést kapott, azt mihamarabb elsősegélyben kell részesíteni. Az elsősegélynyújtó azonban ne hajoljon közel az eszméletét veszített személyhez, mert az alacsonyan lévő gázoktól ő is bajba kerülhet! A legfontosabb alapszabály, hogy addig is, amíg a mentő megérkezik, az eszméletlen embert azonnal levegőre kell vinni, a pincét pedig át kell szellőztetni.

mustgáz


Hat embert ölt meg a mustgáz az elmúlt években Somogyban, és legalább kétszer ennyien voltak életveszélyben. Országosan évente körülbelül 40-50 esethez hívják a tűzoltókat mustgáz miatti rosszulléthez. A bajbajutottak felén azonban már nem tudnak segíteni.

Az észrevétlen gyilkos, a mustgáz ellen védekezik olcsó és egyszerű találmányával egy kaposfüredi család. A praktikus módszerrel száműzték pincéjükből a szén-dioxidot. Olvassa el korábbi anyagunkat!

Címkék: termelődik, szüret, mustgáz, bor, Somogy, kék hírek