A BM OKF megállapította, hogy a termék használata sérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat, amely szerint a szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen. A szabadban tüzet nem szabad őrizetlenül hagyni, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

A termék a kialakításából következően a földtől eltávolodva, felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik. A ballon a repüléskor bármikor épületek tetejébe, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet, a benne lévő nyílt láng azokat meggyújthatja, ezért tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelent. A tiltó végzést indokolttá teszi az is, hogy Magyarország területén jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Kívánságlámpa betiltva

A BM OKF a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény alapján hivatalból köteles megtenni azt az intézkedést, amelynek hiánya elháríthatatlan kárral vagy veszéllyel járna. Tekintettel arra, hogy a megjelölt termék használata tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelent, az intézkedés szükségszerű és indokolt.

Címkék: kívánságlámpások, hatállyal, elrendelte, azonnali, veszélyes, kék hírek