Ameddig a szem ellát a Hubertus Bt. gazdálkodik a Balatonfenyvestől délre található földeken. Az érte fizetett összeg és a valós piaci érték messze van egymástól. Egy aranykoronáért 800-1000 forint haszonbérletet kell fizetni. A kormánybiztosí hivatal az előnytelen szerződéseket vizsgálja.

hal


Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Kapospontnak elmondta: ha csak azt számolja, hogy ez a terület, amiről most beszélnek csaknem 58 ezer aranykorona, az beszorozva ezer forinttal, akkora lenne ennek a területnek a haszonbérleti díja. Miközben a Hubertus Agráripari Bt. évente 80 ezer fointot fizet az egész területért.
A hivatal szerint az államot legalább 8 milliárd forintos kár érte. Amellett, hogy az évi 80 ezer forintos díjba a terület vadászati joga is beletartozik, Balatonfenyves három településrésze is a bérlőé lett.

Nagyberek


Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor szerint ezek közül már csak egy, Imremajor létezik, a másik kettőt azt lebontották, az már nincs is tulajdonképpen. Tehát az ott lakó embereket elköltöztették onnan. Ez azért érintette rosszul a települést, mert ezeknek az infrastrukturális és egyéb problémáinak a megoldása az természetesen a településre vár ezt követően - tette hozzá a polgármester.

hal

/amatőr természetvédők fotója/


Az elmúlt években természetkárosítás is történhetett. 400 hektáron különösen védett madárrezervátum található. Itt védett és fokozottan védett madárfajok költenek, illetve telelnek. A nagyberek vízszintje helyenként jelentősen lecsökkent, veszélyeztetve az itt élő fajokat.    
Kovács Gyula ornitológus szerint hogyha alacsony a vízszint, főleg a költési időszak közepén, ez veszélyeztetheti a madarak költését a táplálkozás, illetve a négylábú ragadozóknak a pusztítása révén. - Ezt nagy tömegben ahogy említettem nem tapasztaltuk, de nyilván itt akkor lehet gond, ha ez hosszútávon fennmarad -tette hozzá a szakember.  
Az ügyben a Marcali rendőrkapitánység nyomoz.

Előzmények:

Elsőként az Index.hu hírportál adott hírt arról, hogy terepmadarászok észlelték május végén, a különösen védett vízimadár-rezervátum vízszintje kritikus szintre csökkent. Az ingoványt a terület bérlője csapolta le, minden bizonnyal azért, hogy vadászhatóvá tegye.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője, Balogh László az MTI-nek kifejtette, természetvédelmi őreik is jelezték, hogy a Balaton vízgyűjtőjén található, mintegy 1900 hektárnyi, Fehérvíz nevű védett lápon a korábbi 1,3-1,4 méteres vízszint a felére csökkent. Ezzel sok fokozottan védett madár fészke megközelíthetővé vált a területen élő nagyvad fajok, elsősorban a tojások, fiókák tizedelésével jelentős károkat okozó vaddisznók számára. A nagybereki Fehérvíz annyira értékes vízimadár-rezervátum, hogy június elseje óta a nemzetközi jelentőségű természetes vizekről szóló ramsári egyezmény jegyzékébe is bekerült, ami miatt fokozottabb figyelmet érdemel - hangsúlyozta az igazgató.

A Nol.hu júniusi információi szerint az ügyben indított vizsgálat kiderítette, hogy a térség állami területein a 90-es évek elején, egy évszázadra kötött szerződés szerint a külföldi érdekeltségű Hubertus Agráripari Rt. folytat mezőgazdasági gazdálkodást, és vadásztatást. Balogh László szerint a társaság gazdálkodási érdeke egyértelműen az, hogy alacsonyabb legyen a vízszint a védett részt is érintő térségben, amely törekvéseit érvényesítetni tudta, mivel meghatározó szerepet tölt be a tavaly alapított Balaton-Nagyberek Vízitársulatban.

Ez a vízitársulat lett ugyanis a felelőse a tavaly év végén lejáró vízjogi engedély meghosszabbításának. A társulat megfellebbezte azt az új engedélyt, amelyben figyelembe vették a Nemzeti Park Igazgatóság által támasztott, a korábbiaktól eltérő, részben magasabban és tovább tartó  vízszintminimumról szóló elvárást. Az ezt követően újból kiadott vízjogi engedély - bár a nemzeti park fenntartotta a korábbi elvárásait - felmentést adott a kritériumok teljesítése alól, amit a természetvédelmi szakembereki nem vettek időben észre - mondta Balogh László. Közölte, az eddigi vízeresztés az eljárási hiba miatt szabályosan folyt, egyelőre visszafordíthatatlan károkat nem okozott. A Nemzeti Park Igazgatóság és Magyar Madártani Egyesület helyi csoportja azonban amint észlelte az ebből fakadó gondokat, azonnal kezdeményezte a vízjogi engedély felfüggesztést az illetékes hatóságnál, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél, ami meg is történt. A természetvédelmi törvény természeti károk esetén lehetővé tesz azonnali intézkedéseket, azonban ezek csak három hónapig érvényesek.

Akkor a vízjogi engedély azonnali felfüggesztését rendelték el a Balatonfenyveshez közeli Nagyberek természetvédelmi területét is érintő, az elmúlt hetekben történt és több védett és fokozottan védett madár élőhelyét veszélyeztető vízeresztések miatt - közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője, Balogh László.

Forrás: nol.hu, MTI, mno.hu


A Hubertus Bt. hivatalos állásfoglalása

Kéthely, 2011. augusztus 17. - Cégünk, a Hubertus Bt. a mai napon a sajtóból értesült arról, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos természetkárosítás és hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Balaton-nagyberek terület földhaszonbérleti szerződése ügyében.

Az elmúlt közel 20 év alatt a Hubertus Bt. tevékenységét mindenkor a korrektség és a jogszabályok tisztelete határozta meg, ezért jelen helyzetben is a hivatalos állásfoglalás megismerését tartja elsődleges fontosságúnak, a sajtó felé történő kommunikációban tényadatok közlésére szorítkozik.
A Balaton-nagyberek vízkormányzásával kapcsolatos kérdések tisztázására a szakminisztérium környezetügyért felelős államtitkárságával már történtek egyeztetések, várhatóan szeptember elején döntés születik. Az egyeztetések lezárultát követően a témában kialakult végleges megállapodásról természetesen tájékoztatni fogjuk a sajtó képviselőit is.
A téves információk elkerülése érdekében az alábbi összefoglaló tartalmazza a céggel kapcsolatos legfontosabb adatokat, kiemelve, hogy a Hubertus Bt. a hazai mezőgazdasági és turisztikai cégek között az egyik legtőkeerősebb, mely példaértékű, rendkívül magas színvonalú tevékenységet folytat.

 

Címkék: 8 milliárdos kár, Nagberek, Antal, budai, Somogy, kék hírek