Szerzői jogok védelmét biztosító intézkedések kijátszásához szükséges műszaki ismeretek átadásának üzletszerűen elkövetett bűntette miatt vádat emelt egy 34 éves fonói férfi ellen az ügyészség. Számítástechnikai játékokkal élt vissza. A Sony Playstation 2 játékkonzol beépített gyári másolásvédelemmel van ellátva, azaz képes azt felismerni, hogy a benne futtatott adathordozó eredeti játéklemez-e, vagy nem jogtiszta, másolt. Utóbbi esetben a konzol a lemez lejátszását blokkolja.

A játékkonzolba épített ezen védelem a szerzői jogokról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedésnek minősül, melynek célja a nem jogtiszta, másolt játékprogramok futtatásának megakadályozása.

A vádlott 2009-ben, a fonói otthonában a számítógépére az internetről ismeretlen forrásból letöltött egy programot,ami a Sony Playstation 2 játékkonzol memóriakártyájára telepítve alkalmas arra, hogy a játékkonzol biztonsági védelmét megkerülje. Oly módon, hogy a játékprogramot a számítógépen képfile-á kell átalakítani, majd az így átalakított DVD-re kiírt játékprogramot a konzolba helyezni.

A memóriakártyán található program segítségével a konzol a játékprogramot képfile-ként érzékeli, ezáltal a nem jogtiszta játékprogram futtathatóvá válik. A vádlott  2009-ben, majd azután többször, több internetes oldalon apróhirdetéseket tett közzé, amelyben a memóriakártyára telepített programot kínálta eladásra.

A hirdetéseiben a megrendelőknek vállalta, hogy a fonói otthonában memóriakártyára telepíti a programot ezer forintért és postaköltségért, illetve szükség esetén a szoftverhez memóriakártyát küldött háromezer forintért és postaköltségért.

A hirdetésre jelentkezve a vádlottól a fenti programot 28-an rendelték meg. A férfi a rendszeres haszonszerzésre törekedve, a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott tilalmat megszegve a megrendelőknek elküldte postai úton a programot, így azt forgalomba hozta. Összesen 65 rendbeli bűncselekmény elkövetésével vádolják a vádlottat.

Címkék: mamóriakártya, Fonó, Sony, játékkonzol, program, kék hírek