A vám- és pénzügyőr ellenőrök a jövedéki szabályok betartását, az adóellenőrök a számla- és nyugtaadás szabályosságát, a foglalkoztatás jogszerűségét, illetve az árukészlet eredetét ellenőrizték.

Az akciósorozatban 23 helyszínen ellenőriztek, melyen belül 90 vizsgálatot folytattak le. A nyugtaadással kevésbé, míg az alkalmazottak bejelentettségével annál nagyobb mértékben találtak hiányosságokat a revizorok. Összesen 12 esetben büntettek, melynek mértéke a mulasztás nagyságától függően elérheti akár az egymillió forintot.

Az ellenőrzöttek többségben együttműködtek a revizorokkal, azonban egy esetben a nyugtaadást elmulasztó eladó megtagadta a jegyzőkönyv aláírását. Később miután belátta, hogy a mulasztás mindenképpen rögzítve lesz, mégis aláírta a dokumentumot.

Egy másik alkalmazott azt mondta, azért nem adott nyugtát, mert a vásárlásokat utólag szokta rögzíteni a pénztárgépbe. Természetesen ez a módszer nem felel meg a jogszabályoknak, mivel azok leírják, hogy külön nyugtát kell kiállítani.

Címkék: füdő, feketéző, alkalmazott, adóhivatal, vizsgálat, kék hírek