Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három férfi és egy nő ellen a kaposvári ügyészség. A vádlottak két alapítvány tisztségviselőiként több támogatási szerződést kötöttek. Az egyik ilyen megállapodás alapján 2005. decemberében az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 13 millió 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette őket.

A támogatási szerződésben meghatározott projekt címe a "Több generációs munkanélküliséggel küzdő családok munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése" volt. A támogatás feltétele szerint az alapítvány vállalta, hogy a hátrányos helyzetű, munkanélküliséggel küzdő 20 családnak és 40 embernek olyan szolgáltatást nyújt, amely alkalmassá teszi őket a társadalmi beilleszkedésre. Közülük 30 ember munkát vállalt, tizen képzésekre iratkoztak be.

A vádlottak programvezetőként, menedzserként, illetve könyvelőként dolgoztak a program végrehajtásában. A támogatónak benyújtott elszámolásban szerepeltettek hat havi bérkifizetési listát, és a kifizetést igazoló ugyanezen hónapokra vonatkozó bankszámla kivonatokat is, amelyeket a programvezető hitelesített. A vád szerint több mint 1 millió 400 ezer forintot számoltak el jogosulatlanul. Ugyanazon bérkifizetési listákat és bankszámlakivonatokat nyújtották be, amelyeket egy korábbi elszámolási határidőre kötött támogatási összeggel való elszámoláshoz már felhasználtak.

A vádlottak - egy 43 éves kaposvári nő, egy 50 éves zákányi nő, egy 48 éves kaposvári nő, és egy 50 éves zákányi férfi - már több hasonló jellegű bűncselekményt követtek el, az ügyészség szerint. Egy közhasznú szervezetet alapítottak 2003-ban kaposvári székhellyel.
. A kuratórium tagja volt az első és a másodrendű vádlott. A 43 éves nő gazdasági vezetőként, majd projektvezetőként és tanácsadóként dolgozott, a harmadrendű vádlott könyvelő és bérszámfejtő volt. Az alapítvány célul tűzte ki, hogy a hátrányos helyzetű embereket visszavezesse a munkaerőpiacra, enyhítse a munkanélküliséget, munkaszervezési feladatokat lásson el.

Hasonló célokkal jött létre egy csurgói alapítvány, amelynek a negyedrendű vádlott volt a kuratóriumi elnöke. Az alapítványok pályázati úton jutottak a működésükhöz szükséges költségvetési forrásokhoz. 2005. decemberében az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium 3 millió forint támogatásban, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 13 millió 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette őket. A Foglalkoztatási Közalapítványtól később 10 millió forintot kaptak fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók segítésére.

Ezért azt vállalták, hogy 80 embernek munkakereső szolgáltatást nyújtanak, közülük 40-et elhelyeznek a munkaerőpiacon. Csakhogy a beszámolójukban 2 millió 400 ezer forint munkabért és járulékot számoltak el jogosulatlanul. A két alapítvány évek alatt összesen több mint 60 millió forint támogatást kapott az államtól, ebből majdnem 10 milliót számoltak el jogosulatlanul.

Az ügyészség Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével is vádolja őket, mert uniós pályázati pénzekből is szabálytalanul fizettek ki. Kettős elszámolás történt: a munkanélküliek után a munkaügyi központ is adott támogatást, plusz még más pályázatokon nyertek forrásokat. Az elszámolásban ugyanazokat a munkanélkülieket szerepeltették mind a két támogató felé.

A vádlottak a mai tárgyaláson azt vallották, hogy ők több szerződés létezéséről nem is tudtak, egyes munkanélküliek támogatását pedig visszavonta a munkaügyi központ. Az elsőrendű vádlott szerint mindent az alapítvány elnöke, egy férfi intézett, aki azóta elhunyt. Neki vezető tanácsadóként, helyettesként csupán annyi volt a dolga, hogy írószereket szerezzen be...

Címkék: projekt, alapítvány, munkanélküli, program, támogatás, kék hírek