Ez az autós részegen hajtott a siófoki postahivatal épületébe áprilisban. Július elsejétől ez már 300 ezer forintjába is kerülhet. Ráadásul 6-8 büntetőpontot is kaphat érte.

Ennek az autónak a sofőrje 5 villanyoszlopot döntött ki a Vásártéri úton Kaposváron. Túl gyorsan hajtott. Hasonló gondatlanságból elkövetett bűncselekményekért eddig 6, júliustól 9 büntetőpont jár. A szigorítás oda vezethet, hogy már két súlyos szabályszegés, vagyis 18 pont után bevonhatják a vétkes sofőr jogosítványát fél évre. Az autósok a szigorral igen, a bírságok nagyságrendjével nem értenek egyet.

közelekedési_szigor

Alapvetően egyetértek azzal, hogy szigorodnak a bírságok, bár elég horribilis összegekről beszélnek - a kaposvári Kovács Attila.

Azzal, hogy a bírságokat gyakorlatilag a csillagos egekig emeljük, ezzel ezt megoldani nem fogják - vélekedik a szintén kaposvári Engis Ferenc.

Több rendelkezést is hoztak a hatóságok, hogy gyorsítsák a befizetést.

Bizonyos esetekben a bírság kiszabására a közigazgatási eljárásban szóban kerül sor, tehát szóban szabja ki a bírságot a rendőr, és sor kerülhet a jármű visszatartására is - az Országos Rendőrfőkapitányság sajtószóvívője, Bényi Mónika.

Ezt külföldi autósokra alkalmazzák, ha kiderül, hogy korábban nem fizették be a bírságot. Szabálysértésnek számít, ha a sofőr telefonál, vagy a motoroson nincs bukósisak, vagy ha az autóban nincs gyermekülés. Ezeket megúszhatjuk  figyelmeztetéssel is, de 20 ezer forintos bírságot is kiszabhat a rendőr. Közigazgatási bírságok közé került viszont a be nem kötött biztonsági öv: ez lakott területen belül 15 ezer, azon kívül 30 ezer, autópályán 40 ezer forintjába kerül majd a szabálytalankodónak.

Címkék: büntetőpontok, autósok, szabályok, szigor, közlekedés, kék hírek