Áprilisban a Kapospont is beszámolt róla: brutális rablótámadás érte a mesztegnyői plébánost. Otthonában törtek rá a rablók, megkötözték, ütötték-verték, hogy megszerezzék a templom felújítására pályázaton nyert pénzt. Ugyanebben a hónapban egy kaposvári evangélikus templomról az ereszcsatornát lopták le fémtolvajok. A somogyi rendőrség útját akarja állni az egyházak ellen irányuló bűnözésnek, ezért kedden együttműködési megállapodást írtak alá a történelmi egyházak képviselőivel.

mesztegnyő templom

A mesztegnyői katolikus templom - itt szolgál a brutális rablótámadást elszenvedő atya

- A megállapodás értelmében a rendőrség vállalja, hogy szakmai ajánlásokat tesz az egyházak képviselői részére a vagyonvédelem és biztonságtechnika területén. A járőrszolgálatok pedig fokozottan ellenőrzik majd a plébániák és parókiák környékét - jelentette ki Koncz Zsuzsa, a kaposvári rendőrkapitányság szóvivője.

Tengődről néhány évvel ezelőtt egy 15 millió forintot érő kegytárgyat loptak el a gyülekezeti házból. Már árverésen akarták eladni, amikor rábukkantak a rendőrök.
A rendőrség szerint idén három hasonló bűncselekmény történt Somogyban: a mesztegnyői rablás mellett két besurranásos lopás. Az egyházak képviselői remélik, a jövőben nem lesznek hasonló esetek.

- Nagyon reméljük, ha kellő tájékoztatást kapnak a plébánosok és a templomba járók, akkor jobban meg tudják védeni magukat - mondta el a Kapospontnak  Varga László, plébános, a Római Katolikus Egyház püspöki irodavezetője.

- Most egy elvi dolog kezdődött. Minden elvi dolog annyit ér, amennyit meg tudunk belőle valósítani - tette hozzá Nagy Csaba, református esperes.

Idén vandálok tették tönkre a zsidótemetőt. A rendőrség bíróság elé állította a tetteseket, három kamaszfiút. A kaposvári zsidó hitközség elnöke kétli, hogy egyedül ők lettek volna. Az utóbbi években több zsidó emlékhelyet is meggyaláztak Kaposváron is.   

- Hála Istennek az utóbbi időben mindegyiket elkapták. De úgy néz ki, hogy az antiszemitizmus erősödésével ez nem biztos, hogy visszatartó erőt jelent - mondta Róna László, a kaposvári zsidó hitközség elnöke.

Az egyháznak nem fegyvertelenek.

- Az egyház ebben a sajátos feladatait vállalja, mégpedig azt, hogy úgy neveljen a hittanórákon, úgy foglalkozzon az emberekkel, lelki töltést adva, hogy egyre kevesebb hajlandóságuk legyen nehéz helyzetben is a bűnre - jelentette ki Smideliusz Zoltán, evangélikus esperes.

Az egyházi tisztségviselők minden adandó alkalmat megragadnak arra, hogy az idős hívek figyelmét is felhívják a rájuk leselkedő a veszélyekre.

Címkék: papok, egyház, együttműködés, rendőrség, lopás, kék hírek