Évtizedek óta tilos motorcsónakázni a Balatonon. A vízi mentősöknek és a vitorlásegyesületeknek a törvény megengedi a motoros gépek használatát, ám a tavon egyre-másra jelennek meg az eszeveszett sebességgel száguldó magán- vagy bérelt jachtok. A motorcsónakok nemcsak az üdülők és a horgászok nyugalmát zavarják, a part közelében akár életveszélyes fenyegetést is jelenthetnek a fürdőzőkre. Az ellenőr kevés, nem jutnak el minden vállalkozáshoz. A rendőrök nem tapasztaltak engedély nélküli hajóhasználatot a tavon - írja a Magyar Hírlap.

Egyre több motoros hajó szeli a magyar tenger vizét. Törvényesen is lehet engedélyt szerezni, de az ellenőr kevés, így nem jutnak el minden vállalkozáshoz, hogy megbizonyosodjanak a jogszerű működésről.

motorcsónak


A Magyar Hírlap megkereste a Nemzeti Közlekedési Hatóságot is. Baranya Eszter, a szervezet kommunikációs referense kérdésükre elmondta: az ide vonatkozó törvény első bekezdése kimondja, hogy a Balatonon belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni tilos. Jelezte, ez alól mentesülnek a hajózási hatóság, a vízi rendészet, a katasztrófaelhárítás, a környezetvédők és a Magyar Honvédség vízi járművei. A hatóság azonban további engedélyek kiadására jogosult. Mint mondta, abban az esetben adják ki az üzemeltetési engedélyt a többi között – az egyes mentő- és sportegyesületek kísérő hajói mellett –, ha az adott motorcsónak közforgalmú személyszállítást végez. Ennek feltétele azonban a rendszeres, legalább napi nyolcórás menetrend, a hajózási engedély, valamint a legalább kilencméteres hajóhossz. Baranyai Eszter kiemelte, a hatóság feladata az üzemeltetési engedélyek jogszerű felhasználásának ellenőrzése is. Az ellenőrök előre meghatározott ütemterv alapján, valamint szúrópróbaszerűen is járják a Balaton környékét, így sem tudnak azonban mindenkihez eljutni. Hangsúlyozta: már ebben az évben is számos esetben találkoztak jogszerűtlenül, illetve nem megfelelően üzemeltetett motoros kisgéphajókkal, s ezek ellen államigazgatási eljárást indítottak.

A lap kikérte a Balatoni Szövetség véleményét is. Lázár János, a szervezet titkára elmondta: tudnak a problémáról, a szövetség sok évre visszanyúló tapasztalattal rendelkezik a jogszabályokat kijátszó motorosok ügyében. Már évekkel ezelőtt hajtóvadászatot indított a motorosok ellen – akkor némileg visszaszorult ez a gyakorlat –, a következő elnökségi ülésen pedig ismét témaként szerepel majd az ügy, s kérelemmel fordulnak a kormányhoz. Szerintük a hatóságok és a Balaton-környéki önkormányzatok összefogása lehetne a kulcs az ügy végleges megoldásához.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a lap kérdésére azt mondta: az ellenőrzések folyamatosak. Nem tapasztaltak engedély nélküli hajóhasználatot a tavon. Ha jogsértéssel találkoznak, intézkednek az érintettel szemben.

Forrás: Magyar Hírlap


Címkék: közlekedni, lehet, motoros, csónak, balaton, rendőrség, kék hírek