A vádlottak baráti társaságot alkottak. Legális jövedelmük nem volt, alkalmi munkákból éltek. Megállapodtak abban, hogy bűncselekményekből tesznek szert anyagi haszonra. A vádirat szerint a társaságot az elsőrendű vádlott, a bandavezér szervezte csoportokra. Terepszemléken kiválasztották azokat a transzformátorokat, amiket el akartak lopni. A feladatokat egymás között szétosztották.

Az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt., a baranyai Mágocsvíz Kft., illetve a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. sérelmére követték el a lopásokat. A trafókat áramtalanították. Felmásztak az oszlopokra, a vezetékeket erővágóval elmetszették. A tartó konzolról villáskulcsokkal lecsavarozták a transzformátort, majd a földre döntötték. Szétcsavarozták vagy szétfeszítették, a benne lévő vörösréz tekercseket ellopták, és vidéki színesfém átvevő helyeken értékesítették. A bűncselekmények elkövetésekor egyikük mindig az autónál maradt és figyelt. Mobiltelefonnal tartotta a kapcsolatot a társaival.

 

trafotolvaj_jo_2


A lopással esetenként 80-120 ezer forint kárt okoztak, a rongálási kár azonban az 1-2 millió forintot is meghaladta. A csapatból négy férfi előzetes letartóztatásban van. A bandát egy 39 éves csökölyi és egy 29 éves kercseligeti férfi vezette. 12 transzformátor lopással gyanúsítják őket a rendőrök, ebből 6 Kaposvár környékén történt. Az elkövetők már három évvel ezelőtt is lebuktak, ám a szabadulásuk után újra belefogtak ugyanabba üzletbe. Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a kaposvári ügyészség 14 férfi ellen.

 

Címkék: transzformátor, E.On, bűnszövetség, trafó, banda, kék hírek