- A kormány döntésének köszönhetően Magyarország is kiépíti a 112 teljes rendszerét, amely hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a készenléti szervek mentési, segítségnyújtási munkáját - közölte Nyitrai Zsolt, az infokommunikációért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.

Ismeretes, hogy jelenleg nem egységes a mentők, a tűzoltók és a rendőrök elérhetősége, a hívások ugyanis a rendőrségre futnak be. Ha valakinek egészségügyi segítségre van szüksége, most még át kell kapcsolni a vonalat a mentőkhöz, ahol ismét el kell mondani a problémáját. Ezzel fontos, akár életmentő perceket veszíthet a beteg – magyarázta az államtitkár.

Ádám Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság főügyeletének helyettes vezetője elmondta, az a cél, hogy egy másodpercet se várjon a beteg, ezért a segélyhívásokat fogadó munkatársak számát ötvenről kétszáz főre emelik. Egy súlyos autóbalesetnél ugyanis előfordulhat, hogy a mentők, a tűzoltók és a rendőrök segítségére egyidejűleg szükség van. Az új rendszerben ez nem okoz majd problémát, hiszen mindhárom szervezetnél egyszerre látják majd az adatokat. Egy helymeghatározó program segítségével megjelenik majd a segélyhívó pontos helye is, mint ahogy az is, melyik egység van a legközelebb, amelyik a bajba jutottak segítségére tud sietni.

A 112 tárcsázásával díjmentesen hívható a központi diszpécserszolgálat, ahol a hívók földrajzi helyzetét azonosítják, és azt térinformatikai szoftverek segítségével megjelenítik egy monitor képernyőjén, ezzel is megkönnyítve, felgyorsítva a vészhelyzet elhárítását.

A teljes rendszer kialakítása 2012. december 31-ig a megépítéssel, az infrastruktúra biztosításával, a komplett hívás-fogadás és tevékenység-irányítás kialakításával együtt mintegy 5 milliárd forintból valósítható meg, amelyhez a forrást az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program és a költségvetés biztosítja majd - közölte az államtitkár.

Címkék: Nyitrai Zsolt, 112, mentők, tűzoltók, rendőrség, kék hírek