A balatonföldvári rendőrőrs szolgálatban lévő járőrei vették észre, hogy a Balatonakali előtti vízterületen egy gumicsónak sodródott két emberrel az erős északi szélben. Balatonakali előtt, a parttól kb. 250 m-re állították meg a gumicsónakot a járőrök, és kimentették a benne ülő német és holland turistákat, akik elsodródtak a parttól, és önerejükből már nem tudtak kijutni a partra. A mentés során személyi sérülés, anyagi kár nem keletkezett. A történtek ideje alatt a Balaton teljes vízfelületén a II. fokú viharjelzés volt érvényben.

vizimentők_jó


Szintén a balatonföldvári járőrök látták meg, hogy egy vitorlás szemmel láthatóan nehezen halad a tavon. A hajóhoz érve azt tapasztalták, hogy az árbóca elhajlott, a motorból pedig kifogyott az üzemanyag. A vízirendőrök járőrök a hajóval együtt biztonságba helyezték az utasokat a közeli kikötőben.  

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére telefonon érkezett bejelentés arról, hogy egy részeg fiatal át akarta úszni a Balatont az I. fokú viharjelzés ellenére. Az ercsi férfi enyhén ittas állapotban Zamárdiból Tihanyba át eljutni. A parttól több mint 500 méterre távolodott el. A BVRK siófoki járőrei a Szántód előtti vízterületen a parttól több száz méterre, mintegy 4 méteres vízmélységnél megtalálták a 21 éves fiatalembert. A hajóba emeltek, és a partra szállították.

Egy motoros hajóról is telefonáltak a vízrendőröknek, hogy a Balatonfüred előtti vízterületen a parttól kb. 800 méterre egy kalóz vitorlást láttak felborulni. A helyszínre érkező füredi járőrök felvették a bajba jutott két hajóst a szolgálati kisgéphajójuk fedélzetére.

Balatonkenese közelében a kikötő felé haladt egy vitorlás, az egyik utast egy darázscsípés érte. A férfi allergiás volt erre, és a szükséges ellenszer nem volt nála nála. A balatonkenesei vízirendőrök a partra szállították a férfit, aki rosszul lett. A parton már a mentősök várták a beteget, és ellátták a csípést.

Homokpadra futott egy vitorlás Fonyód közelében egy manőverezési hiba miatt. Az őrs hajóvezetői a bajba jutott emberek segítségére siettek, és kimentették a vitorlás 3 fős legénységét.

Címkék: vízirendőr, hajó, vitorlás, mentés, kék hírek, Balaton