Egy 31 éves, egy 26 éves, egy 22 éves és egy 30 éves zalaszentjakabi férfit hoztak bilincsbe verve a börtönőrök a mai tárgyalásra. Az elsőrendű vádlott házaló kereskedőként lomizásból tartotta fenn magát, eközben értesült róla, hogy egy tehetős, 72 éves asszony egyedül él kéthelyi családi házában.

A férfi tavaly télen nehéz anyagi helyzetbe került, eladósodott. Elhatározta, hogy kirabolja a nyugdíjast, abból törleszti majd a hiteleit. Tervét elmesélte a bűntársainak, akik beleegyeztek a bűncselekmény elkövetésébe. Megbízták a 31 éves férfit, hogy újabb információkat szerezzen a sértettről. Tavaly február elején egy devecseri temetésen volt a vádlott, ahová az idős nőt is várták, de nem jelent meg. Ismerősei szerint beteg volt, kórházban ápolják. A rablók egy negyedik férfit is bevontak az előkészületekbe, hozta az autóját és ő volt a sofőr.

A támadók részletesen kidolgozták a tervet, eszerint a házat hátulról közelítik majd meg. Kesztyűt hoztak, és egy pulóverből maszkot készítettek. Ragasztószalagot is magukhoz vettek, felkészülve arra az esetre, ha az idős asszony mégis otthon van. Egy február végi napon este háromnegyed 10-kor elindult a banda. A sofőr kirakta a három társát a környéken, aztán elhajtott, közben mobiltelefonon tartották a kapcsolatot. A házat a kertek alól közelítették meg. Az udvarra a lánccal körbetekert, de nyitott nagykapun át mentek be. Látták, hogy a házigazda otthon van, mert fény szűrődött ki az ablakon. Az udvaron talált felmosónyéllel elverték a láncra kötött két kutyát, megdobálták az ebeket. A nyitott villanyóraszekrényben megtalálták a bejárati ajtó kulcsát. Maszkkal a fejükön mentek be az épületbe.

Az idős nő a hálószobában fekve tévét nézett. Rátámadtak, az ágyra szorították, kezét és a lábait a bokájánál összekötözték. A száját leragasztották, egy sálat tekertek rá. Amikor az áldozat fulladni kezdett, levették róla a sálat. A tettesek értékek után kutattak, egyikük eltorzított hangon kérdezte: "Hol van a pénz, te geci?" Az idős asszony eleinte tagadta, hogy bármilyen értéke lenne, majd 4500 forintot adott, ami a kézitáskájában és a pénztárcájában volt. Közben a rablók felforgatták a lakást, a tulajdonost azzal fenyegették, hogy megdöglik.

A nyakából levették az aranyláncot, lehúzták az ujjáról a gyűrűket. Az egyik nem akart lejönni, ekkor a legfiatalabb rabló a konyhában tálált késsel megfenyegette, hogy levágja az ujját, ha nem árulja el az értéktárgyai rejtekhelyét. Feszítővassal is fenyegették, hogy fejbe vágják, ha nem adja elő a pénzét és az aranyait. A rablók három órán át tartózkodtak a házban. Végül összepakolták a zsákmányt: Herendi és Zsolnay porcelánkészletet, ékszereket, készpénzt, használati tárgyakat. A lopott holmit a nyugdíjas kocsijába pakolták, a Suzuki Swift a garázsban parkolt. A házban őrölt paprikát szórtak szét, hogy a rendőrkutya ne követhesse a nyomukat.

A lopott autóval indultak el, megbeszélték a sofőrjükkel, hogy találkoznak a balatonkeresztúri körforgalom és az M7-es felhajtója közötti útszakaszon egy szeméttelep közelében. Átrakták a zsákmányt a sofőr kocsijába, a Suzukit otthagyták. A lopott tárgyakat később értékesíteték, részben megsemmisítették. 2 millió 900 ezer forintos kárt okoztak, amiből 1 millió 300 ezer forint megtérült, ennyi értéket foglaltak le tőlük később a nyomozók. A rablók lebukásuk után beismerő vallomást tettek, valamennyien előzetes letartóztatásban vannak. Jelentős értékre, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emeltek vádat ellenük.

Címkék: porcelán, gyűrű, Kéthely, ékszer, rabló, kék hírek