A motorkerékpározás legnagyobb baleseti kockázata a gyorshajtás és más jogsértő magatartások, például szabálytalan sávváltás. Miután pedig jelenleg a motorosok által elkövetett szabályszegések többsége következmények nélkül marad, indokolt a szabályozási háttér és a közúti ellenőrzések gyakorlatának módosítása - hangzott el a megnyitón.

A motorkerékpár az egyetlen olyan járműkategória, amelynél az uniós tagállamokban egy évtizede nem, vagy csak igen csekély mértékben csökken a halálos áldozatok száma.

A személyi sérüléssel járó közúti balesetek okozóinak 4-5 százaléka motorkerékpáros, segédmotor-kerékpáros Magyarországon. Különösen a fiatalabb korosztályok veszélyeztetettek: a motorbalesetben elhunyt vagy megsérült vezetők és utasok több mint kétharmada nem töltötte be a 35. életévét. Nagy gondot jelent, hogy egyre gyakoribb az ittas járművezetés a motorosok körében.

A programok között balesetmegelőzési kiállítás, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vízből mentési bemutatója, motorkerékpáros vezetéstechnikai bemutató, felvonulás is színesítette a programot. Megkoszorúzzák Szent Kristófnak, a közlekedők védőszentjének szobrát is. A családi programok keretében pedig a gyermekeket számos verseny és játék, motoros kaszkadőr show, és koncert várta.

erdélyi motorosok


A BalatonRide közlekedésbiztonsági nap szervezője az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága, szakmai közreműködői a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a GRSP Magyarország Egyesület és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület.


Címkék: balestemeglőzési, camping, kampány, motoros, Balatonszemes, kék hírek