A korábban áprilistól decemberig vízen lévő, mintegy 50 millió forintért beszerzett, közel 20 millió forintért felszerelt egyetlen balatoni sürgősségi mentőhajó üzemeltetésére jelenleg nincs pénzügyi forrás. Erre kezdetben a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) számára a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) nyújtott támogatást, ám forrás hiányában ezt tavaly óta nem tudja megtenni. A VMSZ a helyzet megoldása érdekében jelenleg is tárgyal a kormánnyal.

Vízimentőhajó


A Rupert nevű sürgősségi mentőhajó 2009 második felétől teljesít szolgálatot a Balatonon, teljes esetkocsi felszereltséggel, mentőtiszttel vagy mentőorvossal. A tavalyi statisztika szerint több mint 80 esetben segített partra bajba jutottakat, 24 esetben a gyorsaságának és felszereltségének köszönhetően mentve emberéletet.

Az elmúlt években a balatoni viharjelző rendszer április elejei beindításával helyezték vízre hajóikat az állami feladatot ellátó civil vízimentők, ez idén csak részben történt meg. A VMSZ két magáncég támogatásával eddig csak három kishajót tudott beüzemelni, és készenlétben tartani a kilenc egységből álló flottájából. Nem üzemel ugyanakkor a VMSZ zánkai diszpécserközpontja, ami az elmúlt évek szezonjaiban napi 24 órában teljesített szolgálatot, több kisebb vízimentő szervezet munkáját is koordinálva. Jelenleg mentéskoordinációt nem végez, de telefonos riasztást fogad.

A VMSZ tavaly óta nem kap semmiféle központi támogatást, ennek ellenére folytatja a vízimentőképzést, amellyel a strandi vízimentő-szolgálatát látja el. A frissen végzett tucatnyi vízimentő vizsgája apropóján vasárnap tartottak bemutatót Tihanyban.

Címkék: Ruperet mentőhajó, Balatoni fejlesztési Tanács, Vízi, Zánka, pénzhiány, mentők, kék hírek