Emberölés bűntettének kísérletével és más bűncselekményekkel vádolta az ügyészég egy 48 éves siófoki férfit. A vádlott négy éve kötött házasságot a sértettel, a kapcsolatuk a férfi alkoholfüggősége és agresszivitása miatt megromlott. Tavalyelőtt decemberben a férj végleg leköltözött, a nő tavaly tavasszal beadta a válópert. A férfi azonban nem tudott beletörődni a történtekbe.

Áprilistól júliusig napi rendszerességgel hívta a volt feleségét, 178 hívást kezdeményezett. A hangnem egyre durvábbá, fenyegetőbbé vált, féltékenységében szidta a nőt, azzal fenyegette, hogy megöli, elvágja a torkát. Ezzel komoly félelmet keltett a sértettben, aki emiatt gyakran a barátnőjét kérte meg arra, hogy vegye fel helyette a telefont. A férfi  többször megjelent a lakás előtt, amit a nő Balatonszabadiban bérelt, megpróbálta kihívni, a kapu előtt kiabált. Tavaly egy áprilisi napon ittasan átmászott a kerítésen, és a nyitott ajtón át bement a házba. Leült az alvó asszony mellé az ágyra. A nő felriadt, rászólt, hogy távozzon.

A férfi a melléképületből magához vett két kést, egy kisebbet és egy 30 centi pengehosszúságú hántolókést. A kisebb késsel fenyegetőzött, hogy elvágja a sértett torkát. Az asszony kituszkolta, majd becsukta a bejárati ajtót mögötte, belülről támasztotta, hogy ne tudjon visszamenni. A férfi odébbállt, de 5 perc múlva visszatért. Bemenni nem tudott, mert a nő még mindig támasztotta az ajtót. Ekkor a kezével betörte a bejártai ajtó üvegtábláját, majd benyúlt, és a késsel kivágta egy a falnak támasztott kerékpár kerekén a gumiabroncsont. A nagy zajra felfigyeltek a szomszédok. Rendőröket hívtak, akik megfékezték a férfit, a késeket lefoglalták tőle, és előállították a siófoki kapitányságra. Közben a sértett attól félt, hogy visszatér, ezért bútordarabokkal belülről eltorlaszolta az ajtót. A férfit késő este elengedték a rendőrök. Vissza is ment a házhoz. Berúgta az elbarikádozott ajtót, és a földön ülő nőre támadt.

Két kezére egy 11 centi hosszú szigetelt villanyvezetéket csavart, ezzel fojtogatta az asszonyt, miután feldöntötte, és a gyomorszájába térdelt. Közben azt mondta, hogy megöli, aztán öngyilkos lesz. A nő védekezett, kezét a hurok alá csúsztatta, és 10 perc dulakodás után kirántotta a vezetéket a támadója kezéből. ezután a férfi két kézzel kezdte fojtogatni, de már kisebb erővel. A nő hátrafeszítette a kisujját, a szorításból így szabadult ismét. A vádlott felhagyott a bántalmazásával, inkább önmaga ellen fordult. egy fémpálcával összeszurkálta magát, majd a padláson felakasztotta magát egy hosszabbító vezetékére.

Közben a sértett elmenekült, hívta a rendőröket, akik megtalálták a férfit, és mentőt hívtak hozzá. Az asszony 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett. Júniusban a kaposvári bíróságon távoltartási végzést hoztak a férfi ellen, akit ez nem tartott vissza. Júniusban elfordította a kertkapu zárjában belülről hagyott kulcsot, bement és ellopta az épület tulajdonosának kétkazettás magnóját. Júliusban baltával lefeszítette az ablak spalettájának láncát, be akart menni, állítólag azért, hogy lefeküdjön. A nő a rendőröknek telefonált, a járőrök a helyszínen elfogták a vádlottat.

A bíróság emberölés bűntettének kísérletéért és zaklatásért ítélte el a férfit 5 év börtönre, 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A büntetés fele, vagyis 2 és fél év időtartamára a vádlott nem bocsátható feltételesen szabadlábra, ebbe az előzetes letartóztatásban töltött 1 év is beleszámít. A fennmaradó 2 és fél év szabadságvesztést 3 évre felfüggesztették. A bírónő indoklásában azt mondta: enyhítő körülményként értékelte a sértett ellentmondásos viselkedését, ami bizonytalanságot okozott a férfiben. "Hol meghúzom, hol eresztem" jellemezte így azt, hogy a nő hol fogadta a férfi telefonját, és felhívta az albérletébe, máskor pedig elutasító volt. A vádlott azzal védekezett, hogy nem megölni, csak megijeszteni akarta a szerelmét a villanyvezetékkel. Ezt azonban nem fogadta el a bírónő, mondván a férfi kijelentései arra utaltak, hogy végezni akar magával és a nővel. Az ítélet nem jogerős: a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. A vádlott előzetes letartóztatását az első fokú ítélet kihirdetése után megszüntették.  

Címkék: fojtogatás, siófoki, villanyvezeték, ítélet, bíróság, kék hírek