Kaposvár polgármestere elmondta: az önkormányzat csak megelőlegezi a Kaposváron 57 millió forintra rúgó összeget, a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott megbeszélések alapján visszafizeti az állam a városnak.

A belügyminiszter Tarlós Istvánnal, Budapest főpolgármesterével, Kaposvár első emberével, Szita Károllyal, és Győr polgármesterével, Borkai Zsolttal tárgyalt. Megegyeztek abban, hogy a tűzoltók 2004-2007 közötti túlmunkája után jogosan járó, azonban évek óta elodázott és megoldatlan díjakat kifizetik.

A tűzoltók 6 éve futnak a pénzük után. Van aki már pert is nyert. Egy januárban megjelent kormányrendelet és egy jogszabály rendelkezett a kifizetésről.

Csak a megyében 220 önkormányzati tűzoltónak 250 millió forinttal tartozik a kormány.Kaposváron 92 lánglovagnak, 57 millió forintot kell fizetniük. Országosan 7 ezer tűzoltó várja jogos járandóságát. Kamatokkal együtt 6-7 milliárd forintot. Somogy 4 tűzoltóságán 220 lánglovagnak, fejenként egymillió forint körüli összeg jár. Ennyi halmozódott fel 2004 óta. A szakszervezet erős lobbijának köszönhetően kifizetik a tartozást.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók független Szakszervezetének elnöke szerint most van  kormányszándék arra, hogy a kintlevőségeket rendezzék.

Szita Károly polgármester kedden sajtótájékoztatón beszélt a részletekről:

A város első embere elmondta: 7 milliárdos kárt okoztak a 2002. és 2010 közötti kormányok az önkormányzatoknak, s rajtuk keresztül a tűzoltóknak, amikor nem fizették ki a túlórapénzüket. A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kimondta: a tűzoltók jogosan követelik a 2004 májusa és 2007 évvége között meg nem adott díjakat, az akkori kormányok tehát törvénytelenül hárították el a kötelességüket.

A vita hazánk uniós tagsága után robbant ki. Addig a tűzoltóknak heti 54 óra volt a szolgálati idejük, az unióban azonban csak 48 óra. A késlekedő jogharmonizáció miatt 2004 májusa és 2007 decembere között a kormányok nem fizették ki a tűzoltók 48 órán felüli pénzét.

- Hétfőn győri és budapesti kollégáimmal együtt megbeszélést folytattunk Pintér Sándor belügyminiszterrel. Megállapodtunk abban, hogy a korábbi kormányok által okozott problémát megoldjuk, s önkormányzati forrásból megelőlegezzük a tűzoltóknak jogosan járó túlóradíjakat - mondta Szita Károly. A polgármester hozzátette: Kaposváron két részletben 92 tűzoltó juthat hozzá a kamatokkal együtt 57 millió forintos összeghez, a kifizetést az aktív állomány tagjaival kezdik.

- Reményeim szerint ezzel országosan megkezdődik a jogos járandóság kifizetése, bár sajnos vannak olyan települések is, ahol az önkormányzat helyzete nem teszi lehetővé ezt a lépést. Jól látható, hogy a korábbi kormányok mekkora bajba sodorták az önkormányzatokat, szégyelljék magukat ezért - zárta sajtótájékoztatóját Szita Károly.

 

A pénzt az önkormányzatok megelőlegezik, és elkezdik kifizetni az elmaradt túlmunka díjakat a hatáskörük alá tartozó önkormányzati tűzoltók részére. A Belügyminisztérium az állami tűzoltóságoknál szolgálatot teljesítő állomány részére szintén elkezdi a túlmunka díjak kifizetését.

Első lépésben – a tűzoltókkal egyeztetett számítás alapján – a járandóságok kamattal megemelt részének 50 százalékát fizetik ki a jelenleg is szolgálatot teljesítő állománynak.

A teljes összeg minden érintett tűzoltóhoz 2011. december 31-ig jut el.

Címkék: túlmunka, túzoltó, bér, önkormányzat, Kaposvár, kék hírek