Régi módszernek számít, mégis sokan dőlnek be annak, hogy megnyerő külsejű férfiak csengetnek vagy kopognak be valakihez azzal az ürüggyel, hogy megvásárolnának valamit, például fát, régi bútort, eszközöket, esetleg valamelyik szolgáltató cég munkatársának, földmérőnek adják ki magukat, és valamit kitalálnak, hogy a házba, lakásba bejussanak. Arra kérik áldozatukat, hogy váltsanak fel pénzt, eközben pedig kilesik, hogy az idősek hova rejtették el évek alatt összekuporgatott vagyonukat. Majd, figyelmüket elterelve, ellopják pénzüket.

Trükkös lopás-3


A rendőrség azt tanácsolja mindenkinek, hogy idegeneket, bármilyen udvariasak, megnyerő külsejűek legyenek is, soha ne engedjenek be lakásukba! Mielőtt ajtót nyitnak, mindig győződjenek meg arról, ki áll az ajtó előtt! Tudni kell, hogy a postáson kívül egyetlen szolgáltató munkatársai sem visznek házhoz senkinek sem pénzt!

Trükkös lopás-1

 

A csalók módszerei az idők alatt egyre kifinomultabbak lettek, mondhatni a „kor követelményeihez” igazodtak. Így előfordulhat, hogy internetes közösségi oldalakról szerzett információkkal próbálják "megvezetni" a jóhiszemű nagyszülőket. Előfordulhat, azzal az indokkal érkeznek, hogy például az unoka bajba került, és pénzt kérnek, hogy „segíthessenek”. Ilyen esetben mindig győződjenek meg róla, hogy a csalók által említett családtag valóban bajban van-e! Vegyék fel vele a kapcsolatot annak ellenére is, ha a csaló ragaszkodik történetéhez. Fontos, hogy ezeken a portálokon senki ne tegyen közzé olyan személyes információkat, melyekkel vissza lehet élni!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a bajba jutottakat, ne szégyelljék, ha ilyen módszerekkel becsapták, megrövidítették őket, azonnal értesítsék a rendőrséget az éjjel-nappal ingyenesen hívható 107-es segélyhívó számon, vagy tárcsázzák a rendőrség szintén ingyenesen hívható idősvonalát, a 06-80/200-676-os számot!

Trükkös lopás-2


Trükkös lopás-4

Képeink illusztrációk. Fotók: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság


Címkék: szélhámosok, idősvonal, trükkös lopás, rendőrök, csalás, kék hírek