Azután vizsgálták felül a csomópont lámpáinak működését, miután szerkesztőségünkbe több lakossági panasz is érkezett emiatt.

Telezöld idején az autósok bent ragadtak a Németh István fasor és Szent Imre utca kereszteződésében, amikor a gyalogosoknak is szabad az áthaladás. Panaszosok szerint ilyenkor megbírságolják őket a rendőrök.

 

forgalom_0325

 

Olvassák el március 25-én készült anyagunkat!

Egy nézőnk szerint a reggeli csúcsidőben - a zöld jelzés ellenére - nem lehet a lámpáknál autóval balra kanyarodni. Ha mégis megteszik, vétenek a KRESZ szabályai ellen. A rendőrség és a Városgondnokság is felülvizsgálatot ígért.

A Németh István fasor és a Szent Imre utca kereszteződésében lévő forgalomirányító lámpák működésére hívta fel figyelmünket egy nézőnk a reggeli csúcsforgalom (fél nyolc és 8 óra között) idején.

Nézőnk az írja: a Virág utca felől érkezők - szerinte a nap más időszakában is - a Németh I. fasorból a Szent Imre utcába forduláskor forgalmi káoszban kénytelenek áthaladni, folyamatosan baleseti veszélynek kitéve a közlekedőket.

 

 

 

 

Nézőnk szerint a zöld lámpa állásnál a szemben jövők érkeznek a "teli zöldre" tekintettel, egyben gyalogos forgalom is haladhat a Szent Imre utca zebráján is. Mit tehetnek ők, a Virág utcából érkezők? A rendőrség szerint szabálytalanul (zöld lámpánál) behajtanak a kereszteződésbe, hogy adandó alkalommal (nincs szembejövő forgalom és gyalogos sem lép le, illetve nem áll a zebra előtt)ráfordulhassanak a Szent Imre utcára, vagy állnak (zöld lámpa állásnál), és várnak amíg a csúcsforgalom el nem múlik. Dugót és folyamatos torlódást okozva a Tallián utcai kereszteződéstől vagy azon túli útszakaszon is.

A balesetveszélyen túl arra is felhívja az illetékesek figyelmét, hogy a rendőrség ezt a lehetetlen helyzetet, forgalmi nonszenszt kihasználva 50.000-100.000.- forint bírság kiszabásában serénykedik az állampolgárok kárára. Nézőnk szükségesnek tartja a fentiekben vázolt forgalmi helyzet felülvizsgálatát. Szerinte a rendőrség eljárása minden jóhiszemű közlekedővel szemben a fenti körülmények között inkorrekt és törvénysértő.

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatának márciusi válasza: A Kaposvári Rendőrkapitányság - amelyről már korábban is beszámoltunk - a taxi társaságokkal közösen törekedett városunkban a közlekedési lámpák működésének szabályozására, mivel fontosnak tartja a minél biztonságosabb, zavartalanabb közlekedést. A kérdéses kereszteződéssel kapcsolatosan ilyen irányú probléma miatt idáig jelzés nem érkezett hozzájuk. De természetesen erről tudomást szerezve jelzéssel élnek majd az illetékes szervek felé.

A Városgondnokság márciusi válasza:
A Városgondnokság igazgatója, Hartner Rudolf válaszában az írja: a forgalmi rend felülvizsgálata közösen a rendőrséggel már 2011.január 18-án megtörtént. Illetve a forgalmi jelzőlámpák működéséről egy közös megállapodás született.
A Tallián u. kereszteződésében a Németh I. fasorral és a Szent Imre u. kereszteződésében a Németh I. fasorral működő jelzőlámpák optimális „zöld hullámának” kialakítását a jövőben próbálják módosítani, ahogy ezt a belvárosban is tették.

A Kaposvári Rendőrkapitányság április 21-i válaszában azt írja: nem lehet jobban összehangolni a jelzőlámpákat a kaposvári Németh István fasor és a Szent Imre utca kereszteződésben. A jelzőlámpák felülvizsgálata miatt felvették a kapcsolatot a Városgondnoksággal.  A Városgondnokság  tájékoztatása szerint a fényjelzőkészülék forgalmi felülvizsgálatát elvégezték. A felülvizsgálatkor megállapították, a Németh István Fasor "zöld hullámának" szinkronizálását a készülékbe beépített automatika nem teszi lehetővé. Ezért azt kérik a járművezetőktől, - a személy-, és vagyonbiztonság megóvása érdekében - tartsák be a KRESZ szabályait.


A rendőr-főkapitányság az erre vonatkozó közlekedési szabályt is elküldte nekünk:

A közlekedési szabályok a konkrét közlekedési helyzetre vonatkozóan egyértelmű utasítást adnak a KRESZ 9. §  (7) bekezdése szerint "Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni." A jogszabály alapján a kérdéses kereszteződésben (amely egyébként idõjelzővel is el van látva) a balra kanyarodók addíg nem hajthatnak be a kereszteződésbe - nem haladhatnak tovább a megállás helyét jelző vonalon - amíg nem biztosított, hogy a zöld jelzés hatálya alatt át tudnak azon haladni.  Aki a szabály ellen vét az indokolatlan veszélynek teszi ki mind a saját, mind mások életét testi épségét, hiszen a keresztezõdésen való minél hamarabb átkelés nem állítható párhuzamba az érte törvénysértő módon vállalt kockázattal.

Címkék: csúcsidő, káosz, Németh István fasor, közlekedési, forgalom, kék hírek