Felfegyverzett rendőrök zárták le a bírósági folyosót. Csak három rokont, a legközelebbi hozzátartozókat engedtek be az ítélethirdetésre. A börtönőrök rabláncon vezették be a 36 éves férfit, az élettársát és apját a tárgyalóterembe. A vádlottak feszültek voltak, az operatőrökre támadtak, hogy ne filmezzék őket.

A bíró bűnösnek találta a férfit személyi szabadság megsértésében, testi sértésben, közokirat-hamisításban és okirattal visszaélésben. Dr. Szabados Bálint bíró:
-Ezért a bíróság, mint visszaesőt, halmazati büntetésül 4 év 8 hónapi börtönbüntetésre, mellékbüntetésül 5 évi közügyektől eltiltásra ítéli.

A bíró szerint a vádlottak családi vállalkozásban zsákmányolták ki a hajléktalanokat. Ha egy munkás megszökött, a férfi megtalálta, megverte és visszavitte, mondta a bíró.
Elsőrendű vádlott a sértetteket bántalmazta, megalázta, félelemben tartásuknak olyan módját találta ki, hogy akaratukat megtörje, fűzte hozzá.

A férfi élettársát 2 év 4 hónap, apját 2 év börtönre ítélte a bíróság. Eszerint ők nemcsak haszonélvezői, hanem tevékeny részesei is voltak a bűncselekménynek. A vádlottak felmentésért fellebbeztek.

Az ügyész a vádlottak előzetes letartóztatásának fenntartását kérte a jogerős ítéletig. Az ügyvédnek más volt a véleménye. Dr. Pintér István védő:
-Alappal tartani attól nem kell, hogy megszöknének, elrejtőznének. Az iratok szerint számos betegségben szenved a két védencem, azon túl, hogy 1 éve vannak előzetesben.

A bíró szabadlábra helyezte a nőt és az apát. Levették róluk a bilincset. Lakhelyelhagyási tilalommal sújtották őket. Nem hagyhatják el Kaposvárt, és hetente jelentkezniük kell a bíróságon. A szabadon engedett nő sírva borult a párja nyakába. A rokonok is sírva fogadták  az ítéletet.

A férfi ügyvédje, szerint az ítélet mértéktartó, de téves minősítésű. Dr. Ronga László álláspontja az: védence nem személyi szabadság megsértésének bűntettét, hanem csak kényszerítést követett el, amennyiben bűncselekménnyel állunk szemben, tette hozzá. Az ügyben a jogerős ítéletet a megyei bíróság mondja majd ki.      


Címkék: vádlott, rabszolga, bíró, per, kék hírek, ítélet