Kaposhomokon a Telekhegy, ahol a legtöbb bűncselekmény történik. A falu központja biztonságos. A zártkertekben azonban 2-3 naponta történnek lopások. Pincefeltörés, fémlopás, falopás, tyúklopások, sorolja a polgármester. A kutatómérnökként dolgozó férfit azért választották meg, mert a helyiek elégedetlenek voltak a közbiztonsággal. Takács István polgármester szerint az összefogás a megoldás.

Kaposhomok nincs egyedül. Elkészült az ország bűnözésföldrajzi térképe. Somogyból 22 falu került fel erre: Beleg, Bolhás,Gadány, Gyugy, Hedrehely, Hencse, Hollád, Istvándi, Kaposhomok, Kelevíz, Nagyszakácsi, Nikla, Ötvöskónyi, Pamuk, Porrogszentkirály, Sávoly, Somogyacsa, Somogyszentpál, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szenta, Táska. A térképen azok a kistelepülések szerepelnek, ahol százezer lakosra vetítve a legtöbb bűncselekményt követik el.

Ezekben a községekben a nagy szegénység is probléma. Az ehhez kapcsolódó kirekesztettség növelheti a bűntények számát.

Az Esélyek Háza, szociológusa Filebics Márta szerint: külön érvényes a somogyi kistelepülésekre a települési lejtő. Ami azt jelenti, hogy minél kisebb településen él valaki, annál nagyobb esélye van rá, hogy szegénnyé váljon. Az okokat nem kell magyarázni, nincs munka, nagyon nehéz bejárni.

A rendőség szerint a statisztika csalóka. Sok faluban csökkent a betörések száma.

A Somogy megyei-rendőrkapitányság sajtóreferense Bíró Gábor azt mondta, jó néhány településen olyan bűncselekmények történtek, amik nem érintik az ott élők biztonságérzetét. Gondolok itt arra, hogy jó néhány településen szerzői és szomszédos jogok megsértése bűncselekményt követtek el, mondjuk valaki letöltött illegálisan több tucat filmet, és ezzel emelkedett meg a településen a bűnözési szám.

A rendőrök szerint a térképre felkerült falvak közül Belegen, Bolháson, Gyugyon, Hencsén, Holládon és Kelevízen nem a sok lopás, hanem a rongálások, a közlekedési bűntények, az okirattal visszaélések növelték a bűncselekmények számát. A falvakat folyamatosan ellenőrzik, és elemzik a közbiztonsági helyzetet.

Címkék: megyei felmérés, bűnözés, statisztika, somogy, kék hírek