Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három férfi és egy nő ellen a kaposvári ügyészség. A vádlottak két alapítvány tisztségviselőiként több támogatási szerződést kötöttek.

Az egyik ilyen megállapodás alapján 2005. decemberében az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 13 millió 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette őket. A támogatási szerződésben meghatározott projekt címe a Több generációs munkanélküliséggel küzdő családok munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése volt. A támogatás feltétele szerint az alapítvány vállalta, hogy a hátrányos helyzetű, munkanélküliséggel küzdő 20 családnak és 40 embernek olyan szolgáltatást nyújt, amely alkalmassá teszi őket a társadalmi beilleszkedésre. Közülük 30 ember munkát vállalt, tízen képzésekre iratkoztak be.

A vádlottak programvezetőként, menedzserként, illetve könyvelőként dolgoztak a program végrehajtásában. A támogatónak benyújtott elszámolásban szerepeltettek hat havi bérkifizetési listát, és a kifizetést igazoló ugyanezen hónapokra vonatkozó bankszámla kivonatokat, amelyeket a programvezető hitelesített. A vád szerint több mint 1 millió 400 ezer forintot számoltak el jogosulatlanul. Ugyanazon bérkifizetési listákat és bankszámlakivonatokat nyújtották be, amelyeket egy korábbi elszámolási határidőre kötött támogatási összeggel való elszámoláshoz már felhasználtak. A vádlottak több hasonló jellegű bűncselekményt követtek el.

A Kapospont úgy tudja, hogy egy kaposvári és egy csurgói alapítványról van szó.

Címkék: jogosulatlan, alapítvány, vádemelés, ügyészség, csalás, kék hírek