Ma megtartották a perbeszédeket is. Az ügyész végrehajtandó börtönbüntetést kért a vádlottakra. Az ügyvéd szerint ha bűnösök, akkor csak kényszerítést követtek el, nem fogvatartást. Az ügyben napokon belül ítélet várható.     

Egy órás csúszással kezdődött a mai tárgyalás, mert késett a rendőri biztosítás. Minden bírósági megjelenéskor rendőrök zárják le a folyosót ugyanis a rokonok elől, akik ma is sokan gyülekeztek az épület előtt, de a tárgyalóterembe a legközelebbi hozzátartózókon kívül nem jutottak be.

A tárgyalás vádmódosítással kezdődött. Ebben az szerepelt, hogy az ügyészség elismerte: az építési vállalkozó kórházba vitte az egyik hajléktalant, aki elfertőződött sebe miatt munkavégzésre képtelen állapotban volt. Viszont aljas indokból elkövetett testi sértéssel vádolta meg a férfit és élettársát. Eszerint az istállóban megverték egy másik munkásukat, aki egy rendőri igazoltatásnál azt mondta, hogy elvették az iratait, azért nincsenek nála okmányok. A férfi tarkón ütötte, a nő tenyérrel pofon vágta az árulkodót.

A bíró figyelmeztette a hallgatóságot, hogy ne szóljanak közbe, mert kivezettetik őket. Ezt be is tartották, kivéve a pár kislányát, aki édesanyjával szeretett volna titokban kommunikálni, de kiküldték a tárgyalóteremből.

A bíró felolvasta a nagyapa írásos vallomását, aki a szabadlábra helyezését kérte, mert inzulinos cukorbeteg. Azt állította, hogy senkinek az iratait nem vette el, azok ott voltak az autó műszerfalán, amikor dolgozni mentek. A kórházba is élelmiszert vinni járt, nem őrizni a beteg hajléktalanokat. Az idős férfi ezután a rendőröket vádolta, mondván egy csuklyás férfi a rendőrségen fültövön vágta, amikor a gyógyszereit a zárkája elé dobták, és lehajolt érte. Egy másik rendőrnek azért tett szemrehányást, mert állítólag azt mondta neki, hogy találnak módot rá, hogy lecsukják.

Ezután az egyik hajléktalan tett ismételt vallomást, akinek a havi 30 ezer forintos vaksegélyét felvette és elköltötte helyette a család. A gyengén látó fiatalembert ennek ellenére a "rabtartói" pártját fogta, azt mondta, hogy ő egy aranyozott falú szobában lakott, most sem csinál semmit, csak eszik, iszik és pihen a családnál.

Az építési vállalkozó élettársa is a rendőröket vádolta. Azt mondta, hogy elfogásukkor a kommandósok az alsógatyás férfit húzták-vonták a földön, hogy folyt a vér az orrából és a térdéből, az ő fejét pedig belenyomták a csempébe. A gyermekei azóta pszichológushoz járnak, akkora megrázkódtatás volt ez nekik.

A bíróság előtt ma megjelent rendőr alezredes erre azt felelte, hogy ma is hasonló módon hajtaná végre az akciót. A legnagyobb titokban jártak el, még a rendőrök közül is csak ketten-hárman tudták, hová mennek, mert korábban már nyomozóhivatali eljárás indult, ugyanis az elsőrendű vádlottnak valaki feltehetően a rendőrségtől szolgáltatott ki adatokat.

A bíró felolvasta egy nő írásos vallomását, aki azt tárta a bíróság elé, hogy a férfi karddal fenyegette, mert a nő nem akart eladni neki egy Cseri úti lakást, illetve nem írt alá egy papírt, hogy szomszédként hozzájárult az istálló és egy kerítés építéséhez.

Késő délután a perbeszédek következtek. Az ügyésznő azt mondta: a sértettek a lelki és fizikai bántalmazás hatására nem mertek elmenni, szembeszállni a családdal. A megfélemlítés az akaratuk megtörésére irányult. néhányan visszavonták, módosították a terhelő vallomásokat, vagy eleve nem vallottak a család ellen, mert életük hozzájuk kötődött. Betanított vallomások hangzottak el tőlük, volt, aki nyilvánvalót is letagadta. Az elsőrendű vádlott különös visszaeső, emelte ki.

Ezzel szemben az ügyvéd szerint nem történt közokirat-hamisítás, mert minden adat valós volt, amikor egy hajléktalan nevére alapítottak céget. A fedél nélküli férfi egyedül tárgyalt az ügyvéddel, ő fizette ki, aláírta az iratokat és dolgozott is az építkezéseken a saját akaratából. Egy másik hajléktalan iratait sem vették el, mert önként odaadta. A szezont a fazonnal ne keverjük, ne húzzunk egy újabb bűncselekményt a vádlottakra, tette hozzá. A védő a bírót arra kérte, hogy csak a közvetlen bizonyítékokat értékelje. Fogvatartás nem történt, hiszen az ajtó nem volt zárva a garázsban, ahol a sértettek fekhelye volt, csupán kényszerítésről lehet szó, mondta. A hajléktalanokat a férfi magához csábította, alkalmazta, ők odaköltöztek hozzá később, a sértettek pedig részben elfogadták a körülményeket, mert az élet más lehetőséget nem adott nekik. A mai világban sokan örülnek ha munkájuk, ételük, fedelük van, szögezte le. Ítélet jövő héten várható.

Címkék: rabszolgatartó, rabszolga, cser, tárgyalás, kék hírek, kaposvár