A 43 éves újvárfalvai férfi többszörös visszaesőként lopás miatt kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti a kaposvári Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Tavaly egy augusztusi reggel a zárkáját nem hagyhatta el, mert a körletben munka folyt, emiatt az ajtók zárva voltak.

A vádlott azonban a szomszédos zárkába akart menni, hogy cigarettát kérjen. Ezt jelezte a szolgálatban lévő börtönőrnek. Az őrmester azt felelte, hogy a zárkát nem hagyhatja el a munkák befejezéséig. A rab azonban ebbe nem nyugodott bele, belülről dörömbölni kezdett a zárkaajtón. Erre a foglár kinyitotta az ajtót, és megismételte, hogy a férfi most nem mehet ki. A fogvatartott azonban fenyegető hangnemben távozásra szólította fel, majd a zárka ajtaját nagy erővel a börtönőrre csapta.

A sértett védekezésül maga elé emelte a karját, ekkor az ajtó kémlelőnyílásának fémlemeze egy felületes vágást ejtett a tenyerén. Sérülése miatt a börtönőr könnyű testi sértésért magánindítványt terjesztett elő a bíróságnak. Az elítélt azzal védekezett, hogy az őrmester ütött rá az ajtóra mérgében, aztán azt is mondta, hogy a foglár utasította, hogy zárja be az ajtót. A börtön belső videokameráinak felvételein azonban látszott, hogy nem így történt.

Aztán azt mondta az elítélt, hogy a börtönőr haragszik rá, mert korábban betört a házához tartozó melléképületbe. Az ügyben azonban nem az őr, hanem a parancsnok tett feljelentést. Az utolsó szó jogán a vádlott azt állította, hogy a vád koholmány, mert 20 évet ült börtönben, de soha nem volt konfliktusa senkivel. 25-ször volt már büntetve.

Ma 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték a hivatalos személy elleni erőszakért. Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Címkék: rab, börtönőr, zárka, ajtó, ítélet, kék hírek