Az előzmények: négyen törtek be egy éjszaka az idős ember házába, majd kést szorítottak a nyakához. Úgy megverték, hogy eltört a karja, majd közölték vele, hogy három nap múlva vigye a temetőbe a milliókat, különben megölik. Ezután bezárták a nyári konyhájába, majd a rablók szerszámokkal, egy doboz cigarettával és egy szál kolbásszal távoztak.

Nem sokkal később elfogták a tetteseket a rendőrök. A ma kezdődött büntetőperben a négy vádlott ártatlannak vallotta magát. Ítélet májusban várható.

Csoportosan elkövetett rablással vádol az ügyészség három háromfai és egy bakházi férfit. A vád szerint tavaly nyáron egy 18 éves fiatalember elment a barátaihoz, és lopni hívta őket. A 42 éves, a 40 éves és a 27 éves férfi követte. Este 11-kor a sértett, egy háromfai idős férfi házához mentek kerékpárral. A bakházi férfi az épület előtt maradt, és figyelt, hogy jön-e valaki az utcán. A többiek bementek a melléképületbe a sértettől korábban ellopott kulccsal. Elvittek egy szerszámosládát benne villáskulcsokkal, egy fázis ceruzást, egy 5 literes kannában fáradt olajat, benzint, szakadt kerékpárláncot, nyél nélküli bozótvágó kést. Zsákmányuk értéke 17 ezer forint volt. A lopott holmit egy szatyorba tették, a bakházi férfi hazavitte. A többiek betörték a bejárati ajtó üvegét, a zárat belülről kinyitották. Az idős ember felébredt, a folyosóra ment a hálószobából, ahol találkozott a betörőkkel. A 18 éves férfi egy kést tett a nyakához, pénzt követeltek tőle, 2 millió forintot.

Testszerte ütötte, amikor földre került, rugdosták. A kezénél fogva megragadták, végighúzták a folyosón, és a nyárikonyhába tuszkolták. A házigazda nem adott pénzt. Ráparancsoltak, hogy három nap múlva reggel 9-re vigyen a háromfai temetőbe 2 millió forintot, és tegye a kukába, különben megölik. Azzal fenyegették, hogy elvágják a torkát, ha beszél valakinek a történtekről. Ezután rázárták az ajtót és elmentek. A sértettet másnap a szomszédai szabadították ki. Eltört a karja a bántalmazástól. Pénzt nem vitt a temetőbe később. A rablók a Háromfa és Tarany közti földes úton áldozatuk pincéjéhez mentek. Lopott kulccsal behatoltak az épületbe, ahonnan két doboz cigarettát és kolbászt vittek el.

rablás

A bíróság előtt az elsőrendű vádlott, egy 18 éves fiatalember ártatlannak vallotta magát. Az mondta, az idős férfit csak látásból ismeri. Éjjel gyalog ment a motorjáért Rinyaújlakra, úgy kellett hazatolnia a járgányt, mert elromlott. A másodrendű vádlott, a 42 éves férfi azt mondta, hogy a bűncselekmény idején otthon aludt a családjával. 16 éves korom óta dolgoztam a helyi téeszben, nem loptam, még szabálysértést sem követtem el, tette hozzá. Sem ujjlenyomat, sem szagnyom, sem DNS-nyom nem igazolta a bűnösségünket, jelentette ki. Poligráfos vizsgálatot kért, és azt, hogy kérjék be a mobiltelefonjaik cellainformációit a szolgáltatótól, mert szerinte ez is őket igazolná.

Ezután a harmadrendű vádlott következett, aki a nevelőapja az elsőrendűnek, a negyedrendű fiatalember pedig egy ideig a lányával járt. A 40 éves férfi azt mondta, hogy a másodrendű vádlottal és a feleségeikkel Pécsen jártak vásárolni a bűntény idején, tévét vettek. Ezután egy kaszinóban játszottak, 15 ezer forinttal 70-80 ezret nyert, állította. Nem ők voltak a rablók, hanem egy Parizer becenevű férfi a faluból, mondta.

A negyedrendű vádlott, a 27 éves férfi új vallomást akart tenni a bíróság előtt. Korábban a rendőrségen ugyanis azt vallotta, hogy részt vett a rablásban. A 18 éves fiú részegen, motorral jött hozzá, és egy kulccsomót adott neki, amit át kellett adni a harmadrendű vádlottnak. Lopni mentünk, nekem az utcán figyelnem kellett, a többiek találták ki, én féltem nemet mondani, szerepelt a vallomásában. Fenyegettek, és én féltem, mert korábban a 18 éves fiú féltékenységből megvert a barátnője miatt. A fiú akart lopni, bozótvágót és motorfűrészt akart szerezni, hogy eladja, és az árán új motort vegyen. Én azt utcán azt imitáltam, hogy biciklit szerelek, ha jött volna valaki, egy kavicsot dobtam volna az udvarba, hogy a többiek észrevegyék.

A negyedrendű fiatalember a bíróságon azt mondta, hogy azért tett ilyen vallomást, mert a rendőrök megverték a szolgálati autóban. A feje a kocsi ajtajához csapódott, egy dudor keletkezett is ettől a koponyáján, amit mások is láttak. Azért írta alá a vallomását, amit később visszavont, mert a nyomozók fenyegették. Azt mondta, hogy a rabláskor otthon volt a két kisgyermekével. Azt elismerte, hogy egyszer a 18 éves fiútól kapott két pofont, de csak játszottak, mesélte. A történet dátumaiba belekeveredett, de a bíró kérdésére azt felelte, hogy beszédhibás, azért mondott júniust július helyett. Ő is megnevezte a falubeli tetteseket, akik szerinte elkövették a rablást. A kirabolt idős férfit jelenleg is kórházban ápolják, nem tudott eljönni a tárgyalásra.

 

Címkék: kétmillió forint, Háromfa, fenyegetés, rablás, temető, kék hírek