A falu szélén lakik az idős kazsoki házaspár. Karcsi bácsi és Éva néni azt meséli: itt rengeteg volt a lopás korábban. Még a disznótorost is elvitték. Kifigyelték a jómadarak, hogy mikor mennek be a házba a tulajdonosok, aztán belopóztak és vittek mindent, a kolbászt, a májas hurkát, a disznósajtot. Egy hét múlva már mindent bevittek a házba, ami a tolvajoknak zsákmány lehetett. Akkor bosszúból bementek tyúkólba, és a száz baromfiból hatvanat-hetvenet elvittek, a többit meg megfojtogatták a tettesek. Azóta tőlük nem vittek el semmit.

Szilágyi Jánosnénál azonban most is rendszeresen járnak tolvajok. Azt mondja: nála ezen a télen ötször jártak. Az ólból vitték el a tyúkokat. Volt olyan, hogy vett 60 csirkét, és abból reggelre már semmi nem volt....

Pedig három kutya is vigyáz rájuk. A disznókat már ki sem merik engedni.

Büssü, Kazsok, Igal környékén ez így megy – mondják az ottaniak.

Pedig még egy kamerarendszert is felszereltek - mondja polgármester.

Nézze meg az utolsólopás nyomait!

 

 

Göllében kevesebb a lopás. Még a falu szélén, az út mentén is lehet veteményezni. Itt polgárőrség működik. Negyvennégyen váltják egymást.

Kovács Adorján, a Göllei Polgárőr Egyesület elnöke azt mondja: kevesebb a falopás, betörés. Néhány pincefeltörés volt, de ezeket próbálják féken tartani, és járőröznek a faluban. Nagyon jó eredményeket értek el. Az önkormányzat támogatja őket.

Kovács Ernő polgármester szerint 15-20 százalékos csökkenés volt tapasztalható 2009-ig, azóta további javulás mutatkozik.

Augusztus 19-e óta szigorúbb a törvény, 20 ezer forint alatti lopásért is börtönbe lehet kerülni. Somogyban azóta csaknem 900 ember ellen indult eljárás, a legtöbbször kis értékű lopásért.

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a rendőrök az ilyen szabálysértések észlelése esetén mérlegelik a szabálysértési őrizet lehetőségét is. Ezt mintegy 179 esetben rendeltek el tulajdon elleni szabálysértések kapcsán. Ez mindenképpen visszatartó erőként hat.

A rendőrség néhány faluban körzeti megbízottakat állított munkába. Ott azóta csökkent a lopások száma.

Címkék: ól, disznótoros, tyúk, Kazsok, tolvajok, kék hírek