Kedden a kora délelőtti órákban érkezett a bejelentés a tűzoltókhoz arról, hogy Balatonlellénél jelentős területen ég a nádas. Mivel a lángok gyorsan terjedtek, kiemelt riasztást adtak ki, a siófoki, a balatonboglári, a marcali és a keszthelyi tűzoltók is a helyszínre vonultak. Mivel a füst és a terjedő tűz az autópálya forgalmát is veszélyeztette, az M7-es mindkét oldalán lassítani kellett a forgalmat azon a szakaszon. Ebben a rendőrség segítségét kérték a katasztrófavédők.
Kedden ez volt a hetedik avartűz, amelyről jelzés érkezett. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója szerint egyébként jelentősen megnőtt az avartüzek száma Somogy megyében az elmúlt napokban. A hivatásos és önkéntes tűzoltóságok ügyeleteire összesen 76 bejelentés érkezett pénteken, szombaton és vasárnap. 67 alkalommal tűzesethez, 7-szer műszaki mentéshez, 1-1 estben pedig vaklárma és téves jelzés miatt vonultak az egységek.
Az elmúlt három napban legtöbbször a kaposvári, a siófoki és a marcali tűzoltóság működési területén keletkezett avar vagy nádastűz. Külterületeken égő száraz aljnövényzetet, bozótost oltottak a barcsi, nagyatádi, böhönyei és a tabi tűzoltók is.Az avartüzek általában 100 négyzetméter és 3 hektár közötti területen égtek, de volt köztük 4-5 hektáros nagyságú is. A kisebb-nagyobb tüzeket döntően a szabálytalan tűzgyújtások, gépkocsiból kidobott cigarettacsikkek okozták valamint az, hogy az erős szélben a lángok könnyen továbbterjedtek.

Címkék: katasztrófavédők, nádas, autópálya, szél, tűz, kék hírek