Fordulópontot jelenthetnek a pécsi lövöldöző perében azok a nemrégiben elkészült szakértői vélemények, amelyek szerint G. Ákos viselkedését jelentősen befolyásolhatták az általa szedett gyógyszerek. Erről a korábbi szakértői jelentések nem írnak, így a tárgyalás lényeges, mondhatni perdöntő mozzanata lehet a korábbi és a mostani szakvélemények ütköztetése.

Mint ismert: G. Ákos, az egyetem hallgatója 2009-ben egy laborgyakorlaton támadt rá csoporttársaira, fegyverével egy kaposvári diákot megölt, többeket súlyosan megsebesített. Tettét azzal indokolta, hogy társai kiközösítették, gúnyolódtak rajta. A fiatalembert több pszichológus, pszichiáter is megvizsgálta. Az első szakértői jelentések szerint G. Ákos pszichotikus beteg, aki skizofrén tüneteket mutatott. Aztán a szakvélemények jelentősen módosultak. A tárgyaláson már azt nyilatkozták a szakértők, hogy a vádlott személyiségzavarban szenved, de elmeállapota nem mutat olyan kóros tüneteket, amelyek korlátozná beszámítási képességét, és kizárná a büntethetőségét.

Nemrégiben elkészült egy új szakvélemény, amely egészen más megvilágításba helyezheti az ügyet. Ebben ugyanis már az is szerepel, hogy G. Ákos erős gyógyszereket szedett depressziójára. Ezek a szerek erőteljesen befolyásolják az agy biológiai folyamatait. A kezelőorvos később egy másik gyógyszert írt fel a fiatalembernek, olyant, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet állásfoglalása szerint skizofrén betegeknél pszichotikus tüneteket, egyebek mellett hallucinációkat, nyugtalanságot, de agresszív viselkedést is kiválthat. Ezeket a mellékhatásokat már a szer tesztelésekor is észlelték. Amikor a vádlottól ezt a szert megvonták, pszichotikus tüneteket mutatott. Márpedig bizonyított, hogy G. Ákos a gyilkosság előtt legalább egy héttel már nem szedte a gyógyszerét.

A Magyar Nemzet egy hasonló, az USA-ban megtörtént esetet említ. Egy 12 éves fiú álmukban lemészárolta nagyszüleit. A fiú magatartászavaraira antidepresszánsokat szedett. Korábban egy másik gyógyszerrel kezelték, de mivel lakóhelyükön azt nem lehetett beszerezni, az orvos egy másikat írt helyette. A kamasz ekkor kezdett mániákusan, agresszíven viselkedni, többekre rátámadt. Végül a nagyszüleivel is végzett. Úgy tudni: a kamasz ugyanazt a gyógyszert szedte, mint G. Ákos.

Korábbi cikkeink a témában:

- a vádemelésről

- a tárgyalásról

- a vallomásról

- a tanúk meghallgatásáról

Címkék: szakvélemény, lövöldözés, Pécs, egyetem, kék hírek