Az utóbbi egy évben országosan negyven százalékkal nőtt az öngyilkosságot elkövető fiatalok száma. A kaposvári kórház adatai szerint évek óta nagyjából ugyanannyian próbálnak véget vetni életüknek. Az viszont megdöbbentő, hogy közülük minden ötödik kiskorú. Egyre többen vannak a 14-15 év körüliek és a huszonévesek.

Varga Csaba, a sürgősségi osztály vezetője elmondta: elsődlegesen a gyógyszer okozta mérgezések valószínűsíthetők az esetek nagy részében, de nem egy esetben találkoztak fagyállóval vagy más aromás alkohollal elkövetett mérgezéssel is, ami viszonylag súlyos kimenetellel bír.

Nem tudják feldolgozni a stresszt a fiatalok - mondja a pszichológus. Nyomás nehezedhet rájuk a család, az iskola és a barátok részéről is. Az öngyilkosság egy megoldási mód lehet. Többségük azonban nem akar meghalni. Csak így jeleznek a környezetüknek. A pszichológus szerint a társas kapcsolatok hiánya a legnagyobb baj.

József István szerint a világháló is felelőssé tehető, hiszen nemhogy segítenének hanem adott esetben negatívan befolyásolhatják egymást ezek a fiatalok. Csak az élő, hús-vér kapcsolatok jelenthetnek megoldást a problémákra. Vissza kellene állítani a közösségi tereket az iskolában és a lakókörnyezetben is.

 

Címkék: stressz, öngyilkosság, fiatalok, gyógyszer, kék hírek