Kaposváron járt Novák Tamás és Skrabski Fruzsina nemrég, akik dokumentumfilmet forgattak Biszku Béláról. Az egykori belügyminiszter az egyenes kérdések ellenére végig tagadott és kijelentette: nincs miért bocsánatot kérni! A püspöki székházban rendezett filmvetítésen a KaposPont stábja is részt vett. Ide kattintva megtekinthetik az alkotókkal készített interjúkat és a filmből a részleteket.

A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség emelt vádat Biszku Béla ellen a "nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" miatt - közölte a Fővárosi Főügyészség. A közlemény szerint Biszku Béla egy tavaly augusztusi televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tüntette fel.

A riporter többek között az 1956-ot követő perekre vonatkozóan tett fel neki kérdéseket. "A vádlott ezekre olyan válaszokat adott, amelyből úgy tűnt, hogy jelektéktelennek tartja ezeket a bűnöket" - mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A kommunista bűnök tagadása július 23-tól számít bűncselekmények. A törvény többféle magatartást szankcionál, nemcsak a bűnök tagadását, hanem például azt is, ha valaki jelentéktelen színben tünteti fel az akkor történteket. A szóvivő szerint Biszku ellen ez utóbbi miatt emeltek vádat, a törvény szerint ez három év szabadságvesztéssel büntethető.

Címkék: kommunista, Biszku Béla, 1956, vádemelés, kék hírek