Tavaly majdnem 90 esetben csöngettek be idősekhez tolvajok Somogyban. Hol szolgáltató cégek, hol a nyugdíjfolyósító, hol az önkormányzat munkatársainak vagy éppen polgárőrnek, rendőrnek adták ki magukat. A céljuk az volt, hogy bejussanak a lakásba, megtalálják és ellopják a nyugdíjasok megtakarított pénzét. A megyei önkormányzat és a megyei rendőr-főkapitányság egy évvel ezelőtt fogott össze az idősek védelmére. Ingyenes telefonszámukra átlag napi 2 hívás érkezik. A rendőrök minden segélykérő hívást ellenőriznek, járőrt küldenek a helyszínre.

- Az időskorúakat tömörítő szervezetekhez, nyugdíjas klubokhoz is el tudtunk jutni, az információkat megosztjuk velük, és az ő segítségüket igénybe véve kérjük, hogy figyeljenek oda saját környezetükre, értékeikre - mondta el Mergancz Sándor megyei rendőrfőkapitány.

Az idősek védelmét szolgáló somogyi kezdeményezés egyedülálló az országban.

- 8 DVD és tévékészüléket vásároltunk, amik bűnügyi oktatófilmeket tartalmaznak, így az idősekre az eddigieknél is jobban oda tudunk figyelni - tette hozzá Gelencsér Attila, a megyei idősügyi tanács elnöke. A készülékeket hétfőn adták át a megyei főkapitányságon. Valamennyi somogyi rendőrkapitányságra jut belőlük. A várószobákban vetítenek majd a bűnmegelőzési kisfilmeket.

Címkék: kirabolták, fellépés, Mergancz Sándor, idősek, Gelencsér Attila, nyugdíjas, rendőrség, Somogy, kék hírek