Csak a megyében negyedmilliárd forinttal tartozik az önkormányzati tűzoltóságok lánglovagjainak a kormány. Márciustól fizetni kellene. Egyelőre kérdés: lesz-e pénz rá.

Országosan 7 ezer tűzoltónak tartozik a kormány. Kamatokkal együtt 6-7 milliárd forinttal. Somogy 4 tűzoltóságán 220 lánglovagnak, fejenként egymillió forint körüli összeg jár. Ennyi halmozódott fel 2004 óta. A szakszervezet erős lobbijának köszönhetően kifizetik a tartozást.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók független Szakszervezetének elnöke szerint legalábbis most van  kormányszándék arra, hogy a kintlevőségeket rendezzék Egy nemrég megjelent kormányrendelet a pénzszámítás mértékét, egy magasabb rendű jogszabály pedig a kifizetés rendjét határozta meg.  Ez azt jelenti, a törvény szerint a munkáltónak 60 napja van arra, hogy  a túlszolgáltást pénzben kifizesse.
Az elnök hozzátette: március körül el kell kezdeni a munkáltatói kifizetéseket. Hogy lesz-e miből, az még nagy kérdés.

Ha a munkáltatók nem tudnak fizetni, akkor idén december végén a kormánynak kell rendezni az adósságot. Több bíróságon született már jogerős döntés túlóra pénz kifizetés ügyében. A többi pert egyelőre szüneteltetik. Mivel azonban a kormány a szükségesnél kisebb szorzóval számolt, ezért aki ragaszkodik az eredeti összeghez, perben követelheti azt.  


Címkék: járandóság, tűzoltók, szakszervezet, kormány, kék hírek