Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak két embert: egy horgászegyesületi elnököt és egy gépkezelőt. Az elnök adott utasítást a tó medrének tisztítására. Ehhez azonban engedélye nem volt. A földmunkákat egy lánctalpas kotrógéppel végezték szabálytalanul, szintén engedély és munkavédelmi oktatás nélkül. Az árok beomlott, négy munkást maga alá temetett a föld. Közülük ketten meghaltak.

Az elsőrendű vádlott egy böhönyei horgászegyesület elnöke volt, a másik férfi gépkezelőként dolgozott. A horgászegyesület a 2009. szeptember 11-én  megtartott rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok engedélyével határozott arról, hogy kitisztítják a Pósa tó medrét. A horgászok felhatalmazták elnöküket, hogy ezt társadalmi munkában az egyesületi tagok közreműködésével végezzék.

Az elnök megállapodott egy egyéni vállalkozóval, megbízta azzal, hogy kezdje meg a halastó bevezető árkának tisztítását, a zsilip alácsövezéséhez szükséges földmunkákat. A vállalkozó a munkálatokat a gépkezelővel végeztette. A másodrendű vádlott ehhez egy hidraulikus lánctalpas kotrógépet használt. A kezeléséhez engedéllyel nem, csak a szükséges ismeretekkel rendelkezett.

Az árok alácsövezeséhez több egyesületi tagot kért fel, köztük a sértetteket. A munkákat december 28-án reggel kezdték meg. A szakképzetlen dolgozóknak az elnök nem tartott munkavédelmi oktatást. A gépkezelő a kotrógép kanalával 3-4 méter mélyen, 80 centi szélesen kiásta az árkot, a vízelvezető csöveket a sértettek fektették le szakaszosan az árok aljára. Az elnök szervezte és irányította a munkákat, de ehhez engedéllyel nem rendelkezett, a gépkezelő mindvégig tudta, hogy az általa alkalmazott ásási mód szabálytalan.

Délután egy órakor a munkagödör függőleges keleti oldala több méter hosszan megrepedt, a föld négy férfire omlott. A többiek, köztük a gépkezelő azonnal megkezdték a mentést, de csak kettejüket tudták kimenteni, ketten életüket vesztették. Egy apa és a kisebbik fia halt meg, a nagyobbik fiú és egy negyedik férfi túlélte a balesetet kisebb sérülésekkel.

Címkék: halastó, Böhönye, vádemelés, kék hírek