belvíz

A katasztrófavédők már készenlétben állnak. Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának elmondása szerint eddig siófoki vízszivattyúzáshoz riasztották a tűzoltókat. Jelenleg lakóházakat nem veszélyeztet a belvíz. Több pincében viszont áll a víz, de nem szivattyúzzák.

Somogy megyében több település található, ahol komoly gondot okoz a belvíz. Mester Balázs Bárdudvarnok polgármestere szerint a településen még nem kritikus a helyzet, ezért nem készülnek.

Kovács József, Balatonkeresztúr polgármestere elmondta: a múlt hét óta sokat javult a helyzet, ahol kell az ingatlantulajdonosok maguk szivattyúzzák a vizet. A polgármester hozzátette: legalább két száraz hétre szükségük lenne, hogy normalizálódjon a helyzet. Ha az idő esősre fordul semmi jóra nem számítanak.

Évtizedes probléma a belvízhelyzet Kadarkúton. Karsai József polgármester elmondása szerint két utcát veszélyeztet minden évben. A Latinca és a Rákóczi utcában 5-6 házban áll a víz. A település szeretne pályázni a csapadékelvezetésre, de ez legalább másfél millió forintba kerül. Így kénytelenek maguk megoldani az ilyen helyzeteket. A testületi tűzoltóság és a lakók saját maguk szivattyúzzák a vizet az épületekből. A polgármester szerint a probléma ott kezdődik, hogy az utca belső felén a víz nem tud lefelé folyni.

A tűzoltók a megyében egy hét alatt 25 településen 50 esethez vonultak. A legnagyobb probléma a Balaton partján van. Ott garázsokban, mellékpületekben áll a víz. A csatornakiöntésekkel is egyre több helyen küzdenek. A tó vízszintje már 125 centiméter, de csütörtökre viharos szelet jósolnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint kiadták már csütörtökre a narancs riasztást a Dél- Dunántúlon. Akár 90 km/órás szél is várható, a szakemberek szerint egész utcák kerülhetnek víz alá a tó partján. Ráadásul déltől erős havazásra is számítani kell.

Címkék: Mester Balázs, Kovács József, MET, Heizler György, Bárdudvarnok, Somogy megye, katasztrófavédelem, kék hírek