atomvonat.fokep1

A szerelvény Gyékényesen haladt át     Foto:KaposPont

atomvonat3

A szállított anyag terrorista akció célpontja lehetett volna, ezért, útvonalát ésa szállítás időpontját igyekeztek titokban tartani, ám a  Delo szlovén lap megtudta, és megírta. Az atomvonat egy hat éve futó amerikai biztonsági program részeként szelte át Magyarország déli részét.

atomvonat2

A szállítmány a szerbiai Vinca kutatóreaktorából mintegy 8030 nagy dúsítású, kiégett fűtőelemet tartalmazott, melyet Magyarországon át Szlovéniába vittek, ahol még vasárnap hajóra rakták, és tengeren szállították tovább Oroszország felé. A szállítmány költségeit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen keresztül teljes egészében az Egyesült Államok állta.

 

Az elmúlt években egyszer haladt át hasonló szerelvény Magyarországon.Akkor Romániából szintén szlovén kikötőbe , egy másik szerelvény pedig Budapestről vitt kiégett fűtőelemeket Oroszországba. A jövőben egy hasonló szállítmány várható, az a budapesti KFKI fűtőelemeit fogja elvinni. 
A program Közép- és Kelet-Európában is működik, mivel az itt található kis országok kutatóreaktorait korábban szintén nagy dúsítású szovjet fűtőelemekkel látták el . Míg a Paksi Atomerőmű fűtőelemeinek urán-235-tartalma 3,5-4 százalék, addig a kutatóreaktorokban használt fűtőelemeknek 20 százalék fölötti urán-235-tartalmuk van. Az ilyen kutatóreaktor található Vinca mellett és Budapesten, a KFKI (a korábbi Központi Fizikai Kutatóintézet) telephelyén.

Címkék: atomvonat, Greenpeace, belügyminiszter, kék hírek